Karl Forsman tog Sveriges första guld

avEmelie Fredriksson

SPORTBLADET

"Ska fira med att käka mat och spela pingis"

Foto: TT
Karl Forsman med guldet.

RIO De JANEIRO. 19-årige debutanten Karl Forsman vann 100 bröstsim med nästan en sekund.

Till skillnad från konkurrenterna startade han i vattnet, och när han väl var ikapp ledaren visste han att han skulle vinna.

– Jag släppte på farten efter 60 meter, säger han.

Karl Forsmans två tuffaste konkurrenter på favoritdistansen 100 bröstsim inför spelen var två ryssar, så när Ryssland portades från spelen seglade 19-åringen upp som ett stort guldhopp.

Paralympics-debutanten, som på grund av sin cp-skada bara kan använda överkroppen när han simmar, tog sig också till final med bästa tid och väl där höll han för favorittrycket.

"Släppte på farten"

På grund av nedsatt förmåga i såväl koordination- och reaktionsförmåga startade han som enda simmare i finalfältet nere i vattnet.

Loppet blev därför en enda stor jakt på startsnabbe sydkoreanen Woo-Geun Lim på banan bredvid och strax efter vändningen hade svensken lyckats.

– Jag släppte lite på farten när jag var förbi vid 60 meter, för då visste jag att det skulle räcka, säger han.

Du simmade inte för fullt in i mål?

– Nej, jag behövde inte det. Ibland blir det lite stressat när man trycker på extra. Så när jag var förbi försökte jag bara bibehålla farten för att inte få för mycket syra. Att simma kontrollerat är tricket.

"Ville dra bak honom"

1.34,27 var långsammare än i försöken men räckte till en seger med över sekunden och guldet känns precis som han tänkt sig.

– Det är väl speciellt, men det hade jag tänkt att det skulle vara också. Man måste förbereda sig på allt, och om man ska vinna måste man också vinna mentalt innan.

– När jag insåg att jag skulle vinna var det skitkul men innan när jag skulle ikapp var det lite jobbigt. I vändningen när jag var så nära var det nästan som att jag ville dra bak honom lite, säger Forsman.

Du tar guld i debuten som 19-åring. Hur bra kan du bli?

– Jag skulle säga att jag är bäst nu eftersom jag vann, men jag vill pressa ner tiderna ännu mer. Jag kommer inte att sluta med simningen förrän jag känner att jag nått min maximala nivå.

Hur ska du fira det här guldet nu då?

– Jag ska käka mat och spela pingis!

Guldet var Sverige tredje medalj i Rio så här långt. Tidigare under söndagen tog pistolskytten Joackim Norberg ett silver och sedan tidigare har simmaren Maja Reichard vunnit ett brons.

ARTIKELN HANDLAR OM