Beskedet: 23 OS-medaljörer dopade

SPORTBLADET

45 nya dopningsfall från Peking- och London-OS

Nya dopningsfall har kommit upp till ytan.

IOK meddelar att 45 idrottare från OS i Peking 2008 och London 2012 testats positivt. 23 av de positiva fallen från Peking är OS-medaljörer.

– De nya testerna visar åter på IOK:s kamp mot dopning, säger presidenten Thomas Bach.

Internationella olympiska kommittén (IOK) håller på att städa upp i kampen mot dopning.

Som ett led i detta omanalyseras flertalet prover från Peking-OS 2008 och London 2012 och i en första vända – för idrottare som var aktuella inför OS i Rio de Janeiro – slutade i 53 positiva dopningsfall.

– Det här visar återigen att dopade idrottare inte har någonstans att gömma sig. Omtesterna från Peking och London och de åtgärder vi tar till mot de oroande rapporterna om Sotji-labbet är ett stort steg för att skydda alla rena idrottare – oavsett idrott eller nation, sa IOK-presidenten Thomas Bach då.

45 nya dopningsfall

Och nu har ytterligare 45 idrottare från de två olympiska spelen åkt fast efter en andra vända.

IOK meddelar att av 386 testade från Peking-OS åkte 30 idrottare fast från åtta olika nationaliteter och fyra olika idrotter. Totalt ska det handla om 23 medaljörer från OS i Peking.

Vilka idrottare och vilka idrotter det handlar om är i dagsläget inte känt.

– De nya testerna visar än en gång hur stort IOK:s engagemang är i kampen mot dopningen, säger presidenten Thomas Bach i ett pressmeddelande.

Även från OS i London har ytterligare 15 idrottare från nio olika nationaliteter och två olika sporter testats positivt vid en ny analys.

Det betyder att totalt 98 idrottare från de två senaste sommarspelen fastnat i omtesterna av gamla dopningsprov.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Sommar-OS

Dopning