Sundhage: Ska göra något vi aldrig gjort

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Blågult tillbaka i Rio: Jag kan knappt hitta ord

1 av 2

Rio de Janerio. Sverige är tillbaka i Rio de Janeiro efter skrällsegern mot USA.

Ett stort mediauppbåd tog emot damlandslaget – som har siktet inställt på medalj.

– Vi ska göra något som svensk damfotboll inte har gjort tidigare, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Oavgjort efter full tid, mållös förlängning och en spännande straffläggning. Kvartsfinalen mellan Sverige och USA var gastkramande.

Den fick ett lyckligt slut för Blågult. Lisa Dahlkvist tryckte in den avgörande straffen och sköt det svenska damlandslaget till semifinalen.

”Kan knappt hitta ord”

Succén har fått stor uppmärksamhet, både i Sverige och internationellt. Ett stort mediauppbåd tog emot truppen på flygplatsen i Rio de Janeiro.

Förbundskapten Pia Sundhage var givetvis på strålande humör.

– USA såg till att jag blev framgångsrik, jag är oerhört tacksam för de åren. Sedan att stå på andra sidan och putta ner dem, det är ju lite trevligt, roligt och spännande. Jag kan knappt hitta ord, säger hon om segern mot hennes förra arbetsgivare.

”Ena stunden får man skit”

USA, som har fyra guld och en finalförlust i de olympiska spelen, var storfavorit mot Sverige. Med andra ord var det inte många som trodde på en svensk vinst efter knackigt spel i gruppen.

– Ena stunden får man skit för att man spelar dåligt, det är grus i maskineriet. Det säger en hel del om lagsporter, återigen är det inte en spelare som rättar till saker och ting. Det är ett lag. Vi har trott på det här hela tiden. Det känns väldigt skönt när man får belöning och slår ut USA som alltid tagit medalj i mästerskap, det är något alla kommer att komma ihåg, säger Sundhage.

”Vi tänker ta den där medaljen”

– Vi har vår egen kritik. Det som skrivs i media, det skrivs i media, det gäller bara att hantera det. Vi har alltid trott på att det finns något i det här laget. Att ta oss tillbaka till Rio betyder mycket, säger Sundhage.

Semifinalen spelas på tisdag. För motståndet står Brasilien på mäktiga Maracana. Sverige kommer ha publiken på arenan, som ryktas vara utsåld, emot sig.

Spelarna njuter dock av att spela mot värdnationen på Maracana. Och förbundskaptenen går för medalj.

– Självförtroendet är på topp. Men som någon sa, vi har två chanser att spela om medalj och vi tänker göra något som svensk damfotboll inte gjort tidigare, vi tänker ta den där medaljen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

USA