– Ta ut Laine, Aho och Puljujärvi till World Cup

Foto: AFP
SPORTBLADET

På fredag tar Finland ut de sista sju spelarna till World Cup.

Nu frågar sig en hel nation: kommer superjuniorerna med?

– Det vore fullständigt galet att inte använda dem, säger hockeylegendaren Juhani Tamminen.

18-åringarna Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi har tagit Finland med storm den gångna säsongen.

I januari ledde trion smålejonen till JVM-guld på hemmais och U18-laget (med Puljujärvi) följde upp med ännu ett VM-guld i april.

Megasuccé i VM

Två av hjältarna från januari – Laine & Aho – fick även chansen i senior-VM som nyligen avslutades.

Där blev det en ny megasuccé när Finland tog silver.

Patrik Laine utsågs till turneringens bäste spelare efter sju mål och fem assist på tio matcher och Sebastian Aho gjorde två avgörande mål när Finland besegrade hemmanationen Ryssland i semin.

De tredje länken från JVM:s succékedja, Jesse Puljujärvi, fick aldrig chansen att visa upp sig inför och under VM på grund av en benskada.

”Low risk, high reward"

Men nu vill Juhani Tamminen, finländsk hockeylegendar som både spelat och varit assisterande coach i Canada Cup, att samtliga tre ska få plats i World Cup-truppen.

– Självklart ska dessa sensationsungdomar med. Det vore fullständigt galet att inte använda dem. På coachspråk är det low risk, high reward, säger 65-årige Tamminen till Iltalehti och fortsätter:

– De är exceptionella killar. Den ena är en supermålskytt (Laine), den andre ett kvickt geni (Aho) och sedan har vi Puljujärvi som rehabiliterar sig och är fruktansvärt hungrig på att få visa upp sig. Om du inte tar ut dessa killar så uppmanar jag att kolla febern, säger Tamminen som en vink till Finlands nye förbundskapten Lauri Marjamäki.

ARTIKELN HANDLAR OM