”Det är dags att sätta ner foten”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dopingkommissionen redo att lägga fram straffyrkande i Aregawi-ärendet

Foto: TT

Förutsättningarna har ändrats på vägen, svar från Wada har uteblivit och det finns ingen praxis att gå efter.

Men nu är dopingkommissionen redo att lägga fram ett straffyrkande i Abeba Aregawi-härvan.

– Det är dags att sätta ner foten, säger handläggaren Tommy Forsgren.

Det har gått nästan tre månader sedan nyheten om att Abeba Aregawi fastnat i ett dopningsprov kom.

Tiden därefter har varit minst sagt ovanlig för RF:s dopingkommission som fungerar som den åklagare som ska lägga fram ett straffyrkande till dopingsnämnden.

Dels har vågen av meldoniumfall inte liknat någon annan tidigare dopningsvåg – dessutom med tillägget att det inte finns någon straffpraxis sedan tidigare.

Dels har Wadas straffriktlinjer plötsligt ändrats under pågående process, men helt utan att de nya forskningsrönen kommenterats från Wada-håll.

Osäkert när beslutet kommer

Länge har dopingkommissionen väntat på mer information från Wada och inväntat resultat från liknande fall som utreds runt om i världen, men nu är det slut med det.

– Nu är läget så att kommissionen har ett ordinarie möte nästa måndag och då väljer man att ta diskussionen då. Det är dags att sätta ner foten nu, säger Tommy Forsgren, handläggare på kommissionen.

Kommissionens uppgift är att, likt en åklagare, ta fram ett straffyrkande till dopingnämnden som sedan ska fatta det slutliga beslutet. Hur lång beslutprocessen blir beror mycket på om Abeba Aregawi själv vill komma med ett nytt svar med anledning av straffyrkandet.

– Det kommer nog ta lite tid ändå, men dopingnämnden kommer också förstå att det är angeläget att avhandla ärendet så snabbt som möjligt, säger Forsgren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM