IOK:s nya besked öppnar för Ryssland

SPORTBLADET

Efter en rad dopningsskandaler kom beskedet.

Rysslands friidrottare portades från OS.

Nu vänder IOK och öppnar dörren för enskilda tävlande.

Förra veckan beslutade det Internationella friidrottsförbundet IAAF att upprätthålla sin avstängning mot Ryssland, som stoppar ryska friidrottare från att delta i internationella tävlingar. Efter beslutet var det upp till IOK att bestämma sin ståndpunkt. Det talades om att ryska friidrottare skulle kunna tävla under neutral flagg. Men efter överläggning kom även IOK fram till att de skulle stötta IAAF:s beslut. Inga undantag skulle göras.

Måste testas

I dag kom ett nytt besked. Ryska friidrottare kan få tävla i OS i Rio de Janeiro, och de kan få tävla under rysk flagg. Det tillkännagav IOK:s president Thomas Bach i dag. Tävlande från Ryssland kommer dock att behöva gå igenom tester utomlands för att försäkra IOK om att de inte är dopade.

– Vid varje "om" ska det tas ett beslut om lämplighet på en individuell nivå, säger Thomas Bach.

IOK uppmanade även den Internationella dopningsbyrån WADA, att hålla en konferens där hela dopningssystemet ska ses över.

– Vi vill inte bara hålla dopade atleter borta från OS, vi vill också se till att de tränare och andra som är inblandade i dopning också ska hållas borta från Rio, säger Bach.

ARTIKELN HANDLAR OM

IAAF

IOK

Friidrott