Sverige i OS 2016

– Ibland har man skitont på träning

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Avslöjar hemliga smärtan

Rio de Janeiro. Vägen till OS-guldet på 100 meter fjäril har varit lång, men exakt hur hård den har har varit har Sarah Sjöström inte velat prata om.

Efter OS-guldet berättar hon om ryggsmärtorna som har plågat henne och förändrat träningen.

– Jag vill inte oroa folk i onödan när jag får en skada, säger hon.

Simning är en av världens mest skonsamma sporter och Sarah Sjöström har rent remarkabel fysik. När Sportbladet förra veckan försökte reda ut simmarens skadehistorik sa tränaren Carl Jenner att Sjöström i stort sett varit skadefri sedan genombrottet 2008.

– Ingen bruten tå, ingenting, bara lite träningsvärk hit och dit. En distanssimmare måste pressa gränserna hårdare i bassängen, men en sprinter behöver inte det. Och hon är såpass ung att nej, hon har aldrig varit skadad.

Sarah har genom åren gett liknande svar. Men efter OS-guldet och världsrekordet på 100 meter fjäril natten till måndag berättar 22-åringen att hon emellanåt har undanhållit hur kroppen har känts. För visst har livet som världens bästa fjärilssimmare smärtat ibland.

Fick ryggproblem

– Det är sådant som ingår. Man är inte alltid hundra procent. Ibland kommer man till träningen och har skitont. Jag har ändå klarat mig väldigt bra jämfört med många idrottare. Jag har haft sådana skador som har funkat eftersom simning är ganska skonsamt för kroppen, säger hon.

Ofta har hon hållit eventuell smärta i schack, men för två år sedan fick den bekymmersamma följder.

– Jag har fått skippa styrketräning. Ungefär 2014 fick jag börja om från början och sluta med styrketräning helt, för jag fick lite problem med ryggen. Men då var det bara bra att simma.

Har du pratat om det här förut?

– Nej.

Varför inte?

– Vissa grejer kan man inte säga. Så är det med mig: jag gillar inte att prata om smågrejer. Alla i min familj och folk och vänner blir så oroliga för småsaker. När ni skriver något så är det värsta grejen fast det inte är något stort egentligen.

Trots att vi numera känner till taktik verkar vi få vänja oss vid den. OS-guldmedaljören Sarah Sjöström, som i dag simmar försök på 200 meter frisim, har ingen ambition att börja gnälla för minsta skavank.

– Jag vill inte oroa folk i onödan när jag får en skada, så jag kommer förmodligen fortfarande vara tyst om jag får ont någonstans, säger hon.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

LÄS MER: Simon Bank-dokument – åtta år med Sarah Sjöström

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjöströms okända avtal med tränaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige i OS 2016

Simning

Sarah Sjöström

Sommar-OS