03.19: Nu koras OS simdrottning

Foto: TT
SPORTBLADET

RIO DE JANEIRO. 03.19 koras OS simdrottning.

Sarah Sjöström ställs mot världsmästaren Ledecky, världsrekordinnehavaren Pellegrini – och bästisen Coleman.
– Det kommer att bli tidernas snabbaste lopp, säger Federica Pellegrini.

Fem timmar efter OS-finalen på söndag natt somnade Sarah Sjöström. Klockan var tre i Rio, åtta på morgonen i Sverige, och efter att ha simmat tidernas snabbaste fjärilslopp hade gratulationerna och intrycken susat förbi.
Hon tittade på mobilen en sista gång och blundade. Var guldmedaljen fanns?
– Bredvid mig i sängen.
Hur gick det att ladda om?

– Det gick bra ändå. Jag sov mer än man brukar göra under ett mästerskap med tanke på att försöken börjar så sent. Jag kunde somna och försöka ladda om till 200 frisim. Försöka göra något bra.

Slog Ledecky i semin

Försöket lyckades.

Framåt måndag eftermiddag vann Sarah Sjöström sitt försöksheat på 200 meter frisim och tog sig till semifinalen där hon ställdes mot världens två bästa simmar på distansen: amerikanska världsmästaren Katie Ledecky och italienska världsrekordinnehavaren Federica Pellegrini. I semin fanns också Sarahs rumskamrat här på OS, den jämnåriga Michelle Coleman.
Semin blev tät. Efter den sista vändningen ledde Ledecky, som tidigare under OS vunnit guld och slagit världsrekord på den dubbla sträckan.

Då pressade sig Sjöström förbi och vann på tiden 1.54,65, sexton hundradelar före tvåan Ledecky. Pellegrini blev trea och Michelle Coleman fyra, vilket gör att hela kvartetten simmar final inatt klockan 03.19, svensk tid.

– Alla som kör 200 frisim är bra på olika saker. Jag och Michelle kan inte ligga och vänta och spara oss som Ledecky. Vi är lite snabbare simmare. Vi måste köra på i början.

"Tredje loppet räknas"

Vad betyder det att du fick känna på Ledecky och slå henne?

– Jag försöker bara göra mitt eget lopp och inte fokusera på henne så mycket. Men det är klart att det är skönt att veta ungefär vilken taktik de har bredvid.

Katie Ledecky hade inte samma inställning. Visst var hon slagen i semin, men "det tredje loppet räknas", säger hon och nickar bestämt på frågan om det är Sarah hon har ögonen på.

– Självklart. För mig handlar det helt om duellerna.

Traditionellt brukar 100 meter frisim kallas för ett mästerskaps drottningdistans. I OS 2016 får vi låta det epitetet gälla 200 meter, där stjärnorna inatt kommer stå uppradade: Coleman på bana två, Pellegrini bana tre, Sjöström bana fyra och Ledecky bana fem. Hur det går? Inte ens simmarna själva kan gissa.
– Det blir väldigt spännande, väldigt tajt. Katie Ledecky har verkligen visat storform. Jag personligen skulle säga att hon är på pallen, sedan kan det vara relativt tajt, säger Coleman.

– Det blir tidernas snabbaste lopp, säger Pellegrini.

– Jag känner varje år på stora mästerskap att min simning känns bättre än den någonsin har gjort, säger Ledecky.

– När jag är i en final så finns det alltid lite till kraft, säger Sjöström.

ARTIKELN HANDLAR OM