Sverige femma i lagkappen: "Jättenöjda"

SPORTBLADET

Två hundradelar från svenskt rekord

1 av 3

RIO DE JANEIRO. Det finns två sätt att se på Sveriges insats i lagkappen, varav det tråkiga är att laget blev femma.

Det roliga?

– Vi är bäst i Europa, säger Ida Marko-Varga.

Sverige tog sig vidare från försöken i den långa lagkappen – 4 x 200 meter frisim – med några tiondelars marginal. Till finalen kastade de om ordningen så att den tidigare startkvinnan Louise Hansson i stället tog sistasträckan.

Taktiken lyckades delvis. Från bana ett kapade Coleman, Hansson, Sarah Sjöström och Ida Marko-Varga tre sekunder från försökstiden och slutade femma bakom Kina, Kanada, Australien och guldmedaljörerna USA.

”Bäst i Europa”

Efteråt gav Sjöström ett glatt utrop till pressen:

– Vi är bäst i Europa!

Den övriga trion var stolta över laginsatsen. Trots att tiderna inte var märkvärdiga är slutställningen det, säger Ida Marko-Varga.

– Det är en jättebra placering att bli femma på ett OS och bäst i Europa. Vi alla simmar lite över vårt bästa, men vi har kul tillsammans och njöt när vi var där, säger hon.

Louise Hansson var upprörd och självkritisk under förmiddagen, men efter finalen mådde hon bättre.

– Det har gått upp och ner, som hela säsongen har gjort. Det var mycket nerver men det var skoj att simma, säger hon.

Imponerande insats

Simning är en globalt spridd sport. Att fyra världsdelar är representerade i finalen bara understryker hur imponerade den svenska insatsen var, tycker Michelle Coleman.

– Det är stora nationer som är framför oss. Att lilla Sverige hittar fyra tjejer som orkar göra en sådan här lagkapp tycker jag är jättehäftigt.

ARTIKELN HANDLAR OM