’Kommer göra ont’

SPORTBLADET

’Silver-Emma’ har respekt för den 8,9 km långa mördarbacken: ’Sista klättringen är väldigt tuff’

1 av 5 | Foto: här avgörs loppet Den 8,9 kilometer långa backen är den sista, stora utmaningen i damernas linjelopp. Här kommer sannolikt loppet att få sitt avgörande och Emma Johansson hoppas vara med i den slutliga uppgörelsen.

rio de janeiro. 14,1 mil står mellan Emma Johansson och ett OS-guld.

Men det är den 8,9 kilometer långa mördarbacken som kommer att avgöra allt.

– Det kommer att göra jävligt ont, det är det enda som man vet med all säkerhet, säger ”Silver-Emma”.

I Peking för åtta år sedan tog hon silver. Nu ska Emma Johansson vinna guld.

Det är i den sista stentuffa backen som det 141 kilometer långa linjeloppet kommer att avgöras. Vista Chinesa, som den heter, är 8,9 kilometer lång och har en snittlutning på 5,7 procent. Men det finns partier som är betydligt brantare.

– Fram till sista långa klättringen är det en klockren bana. Den passar mig väldigt bra. Men den sista klättringen är väldigt tuff, det är på näppen till att den kanske är lite för lång, säger Johansson.

”En irritationsbacke”

32-åringen, som blev ny världsetta i april, har gått ner två kilo för att vara så lätt som möjligt när det ska avgöras.

– Det är en irritationsbacke. Det är inte bara jämnt, utan det kommer lite i trappsteg. Det kan öppna upp för attacker.

Har du spanat in en särskild punkt där du tänker att det är bra att rycka?

– Nej, det är magkänsla. Jag tror att det är viktigt att man inte sätter upp något sådant, för plötsligt är du inte där och då. Då är det lätt att du tänker att tävlingen är över.

Hur känns det i kroppen?

– Det går inte att jämföra. Jag har kört den några gånger med 110–120 kilometer i kroppen. Då är det en tuff backe. Men i dag åkte jag bara rätt ut i backen och körde den, då är det en helt annan backe. Och så kommer du till tävlingsdagen och… det går inte att förbereda sig exakt. Det kommer att göra jävligt ont, det är det enda som man vet med all säkerhet. Det blir tufft. Du måste vara förberedd på att gräva djupt.

Är det benen som är värst?

– Hela kroppen. Givetvis benen, det är de som ska runt, de som tar dig framåt, men du använder hela kroppen. Speciellt med det du kört förut, med kullersten och de branta backarna. Den är inte så brant, som de branta partierna på de andra backarna, men i de branta backarna använder du mer överkropp och blir mer explosiv.

Tufft läge för laget

Till sin hjälp har Emma Johansson lagkamraterna Emilia Fahlin och Sara Mustonen, men förbundskapten Martin Vestby tror att svenskorna måste anpassa sig efter andra nationer.

– Det finns andra lag med fler toppåkare som har enklare att styra tävlingen. Jag tror inte att Sverige kan bestämma hur tävlingen ska bli. Vi måste nog spela lite på de andra länderna. Men en hård tävling är bra, så hård som möjligt så att de bästa klättrarna blir trötta. Ju tuffare det blir desto bättre är det, säger han.

* TV3/Viasat 17.30: Linjelopp, damer

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS