"Hon sjöng och spelade kort"

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

03.03 simmar Sjöström för guld

Foto: TT

Rio de Janeiro. En sista rapport inför Sveriges största guldhopp i OS:

Sarah Sjöström verkar hur lugn som helst.

– Sist vi sågs satt hon och sjöng och spelade kort, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

Det kan bli de häftigaste 55 sekunderna i Sarah Sjöströms liv.

Men timmarna fram till nattens OS-final verkar inte ha varit märkvärdiga alls.

Sarah Sjöström dyker ner i Estádio Aquático Olímpicos bassäng klockan 03.03 för att simma finalen på hundra meter fjäril. Det är varmt och kvavt därinne, "hemtrevligt" som Sjöström själv har uttryckt saken.

Går allt enligt plan och schema har den inte ens slagit över till 03.04 innan 22-åringen är olympisk mästare.

Rivalen en sekund efter

Sarah Sjöström ägnade lördagen åt att befästa sin position som megafavorit på hundra meter fjäril. Hon hade snabbaste tiden i försöken och slog olympiskt rekord i semin medan värsta rivalen Dana Vollmer, USA, var 1,2 sekunder långsammare.

Vad skulle kunna tala emot Sarah i OS-finalen?

En sak hade kunnat vara finalens starttid. Det är sällsynt, för att inte säga unikt, att hålla ett finalpass efter klockan 22.00 lokal tid. Simmarna måste i ett förstaläge acklimatisera sig till Brasiliens tidszon och därefter vrida på dygnet så att de kan prestera sitt fysiska max vid rena läggtiden.

Efter lördagens semifinal berättade Sjöström att hon hade tagit en tupplur efter senlunchen, ungefär klockan sjutton, och varit lätt förvirrad när hon vaknade.

"Ligger och kollar på telefonen"

I dag är schemat något liknande, med skillnaden att hon inte har tävlingssimmat utan bara plaskat lite under morgonen. Och att allt inte mynnar ut i en semifinal utan möjligen i livets största stund strax innan klockan 03.04, svensk tid.

– Jag simmar på förmiddagen litegrann. Äter typ hela tiden, eller bara ligger och kollar på telefonen. Så inget roligt, sa Sarah Sjöström i går kväll.

Sportbladet träffar förbundskapten Ulrika Sandmark 80 minuter före finalen. Hon är spänd och förväntansfull, säger hon, vilket knappt går att säga om Sarah Sjöström.

– Hon har tagit det lugnt. Simmat in i den andra bassängen i Athletes Park. Käkat och varit med sina kompisar på rummen, säger Sandmark.

Hur var hon sista gången ni sågs?

– Jag träffade henne innan jag åkte, då skulle hon gå och äta med Carl Jenner (tränare). Då var hon jätteavspänd. Hon satt och sjöng och spelade kort på rummet som hon delar med Michelle Coleman och Jennie Johanson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM