Succétrean försvarar sin andningsmaskin

SPORTBLADET

Pärmäkovski: "Det är bara vatten"

Foto: Heidi Weng, mitten, firar med andraplacerade Ingvild Flugstad Östberg, vänster, och trean Krista Pärmäkoski

LILLEHAMMER. Inför premiären i Ruka förra veckan presenterade det finska skidförbundet sitt nya VM-vapen - en andningsmaskin.

Presentationen har väckt uppmärksamhet, men Krista Pärmäkovski avdramatiserar bruket av maskinen.

– Jag använder den och den har hjälpt mig att hålla mig friskare, men det är ju bara vatten, säger söndagens succéåkare i Lillehammer.

Krista Pärmäkovski är en av flera finska skidåkare som tagit kliv de senaste åren och siktar förstås på VM på hemmaplan i vinter.

Hennes mål är en individuell medalj på 10 km klassisk stil och när hon åkte i Lillehammer idag fanns VM i huvudet.

–  Jag hade den snabbaste tiden idag.., säger finskan efteråt.

Hon kom på pallen, men tappade andraplatsen efter ett fall. Norskan Ingvild Flugstad Östberg tog hand om den platsen bakom Heidi Weng som vann väntat.

– Jag tog en risk i utförsbacken, jag vet att Ingvild är så snabb uppför. Men jag kom lite för långt ut och mitt högra ben åkte i väg..., säger Krista Pärmäkovski och visar oss hur benen slinker ut sidan.

"Fick den i somras"

Efter loppet berättar hon för Sportbladet att en orsakerna till hennes stadiga utvecklingen är att hon hållit sig friskare de senaste åren. Sedan i somras har hon använt den andningsmaskin som finska landslaget köpt in. I den andas man in vattenånga och den sägs träna andningsmusklerna.

– Jag använder den. Vi fick den i somras.  Jag får mycket slem i halsen, så jag använder den varje morgon. När jag har en känsla av att jag är på väg att bli sjuk så använder jag den om kvällarna också, berättar Krista Pärmäkovski.

Har den hjälpt dig?

– Ja, det har hjälpt mig att hålla mig friskare.

"Det är bara vatten"

När den presenterades på presskonferensen i Ruka förra helgen väckte det reaktioner på grund av tajmingen, när hela skidåkningen under hösten brottades med en astmadebatt. Vad säger du om det?

– Jag har inget att säga om det, men jag var där och visste inte att maskinen skulle presenteras, säger Krista Pärmäkovski och påpekar:

– Jag använder bara vatten där, det är bara vatten. Jag använder ingen medicin i maskinen, säger hon.

Att andas ånga är förstås högst tillåtet och kanske debatten bara är ett tecken på hur känsligt läget varit.

Finska skidförbundets generalsekreterare Mika Kumala säger så här om tajmingen på pressträffen:

Ni har fått kritik för tajmingen?

– Det var inte gjort med ett syfte. Vi bestämde oss två eller tre månader före Ruka.

Hade ni några diskussioner om att ställa in?

– Nej. För det (astmadebatten) och det här är totalt skilda saker. Det hade inte spelat någon roll om vi hade gjort den en eller ett par veckor tidigare, det hade blivit diskussioner ändå. Vi är vana vid diskussionerna, vi har ju en historia....