Fyra OS-klara svenskar i judo

Foto: Mia Hermansson
SPORTBLADET

Sedan kval infördes till OS har Sverige aldrig haft mer än två aktiva i judo.

I Rio blir det fyra svenskar.

I Grand Prix-tävlingen i Almaty, Kazakstan, säkrade Mia Hermansson och Robert Pacek sina platser.

Martin Pacek, -100 kilo, och även i praktiken Marcus Nyman i -90 kilo, hade biljetter till Rio de Janeiro i handen redan före helgens OS-kvalificerande tävling i Almaty.

Robin Pacek, -81 kilo, och Mia Hermansson, -63 kilo, var nära varsin OS-plats – och trots vitt skilda resultat på lördagen är de nu också klara för OS.

Mia Hermansson gjorde vad som krävdes när hon vann sin kvartsfinal mot värsta konkurrenten Büsra Katipoglu, Turkiet, efter en dramatisk vändning. Efter semifinalförlust vann hon sedan bronsmatchen över kubanskan Maricet Espinosa klart.

Vågar inte tro

Den enda som inte vågar tro på att OS-biljetten är klar är Hermansson.

– Jag vågar inte ropa hej än. Det är en tävling kvar, Masters för topp 16-rankade. Skulle det vara så olyckligt att det är många som tackar nej så finns det risk att någon bakom mig kan få åka. Jag väntar tills anmälningslistan är klar och det blir officiellt, säger hon till TT.

– Men jag tror det här hjälpte och framför allt hjälpte det självförtroendet.

Säker kapten

Förbundskapten Robert Eriksson är säker på att rankingplatsen håller och att Sveriges olympiska kommitté, med sitt krav på att aktiva ska kunna slåss om en plats bland de åtta bästa i OS, inte kommer att sätta stopp för Hermansson eller Pacek.

– De har flera gånger gjort tillräckligt bra resultat i stora tävlingar, sade han.

För Robin Pacek ska det vara klart trots att han förlorade direkt, mot portugisen Diogo Lima, men konkurrenterna om en rankingplats till OS förmådde inte passera svensken. EM-bronset för ett par veckor sedan blev det som höll Pacek kvar på en OS-kvalplats.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Kampsport

Sommar-OS