Virpi Kuitunen mot segern i Tour de Ski

SPORTBLADET

Förkrossande överlägsen på 15 km klassiskt

OBERSTDORF

Finländskan Virpi Kuitunen är på god väg mot segern i Tour de Ski.

– Klassiskt har alltid gått så bra för mig, sade Kuitunen efter att ha utklassat alla konkurrenter på lördagens 15 kilometer.

Foto: Virpi Kuitunen jublar efter segern på 15 km klassisk stil.

Kuitunen, som leder världscupen, kunde ta det lugnt på slutet och spara krafter inför söndagens krafttömmande avslutning, men hon vann ändå med 37 sekunder före landsmaninnan Aino Kaisa Saarinen. Finländskorna lämnade det övriga fältet överraskande tidigt, och Kuitunen lade därmed beslag på båda spurtpriserna och tjänade bonussekunder i sammandraget.

”Inte så mycket skidåkning”

Hon drygade ut sin ledning i Tour de Ski inför söndagens avslutande jaktstart till 1.39,5 före Saarinen och 2.09,8 före norskan Marit Björgen, trea på lördagen. Söndagens fristilslopp över 10 kilometer avslutas med flera kilometer uppför i en brant slalombacke.

– Jag tror inte att slutet kommer att ha så mycket med skidåkning att göra, sade Kuitunen.

Anna-Karin Strömstedt blev bästa svenska på lördagen, 24:a och slagen med tre minuter. Sara Lindborg blev delad 27:a och Britta Norgren kom på 45:e plats. I sammandraget är Strömstedt främst, på 22:a plats och 6.30 efter Kuitunen.

– Jag är stabil runt de där placeringarna. Jag hoppas att jag ska kunna ta några kliv till för att nå den där riktiga toppen. Det är en bit kvar, sade Strömstedt.

Britta jagade spurtpris

Norgren var bra med i början, satsade på att vinna det första spurtpriset och föll sedan tillbaka.

– Det var det jag var ute efter och sedan bara att ta mig runt, sade hon. Jag har ingenting annat att satsa på.

– Det kändes väldigt bra och hade de bara inte släppt iväg finländskorna så hade jag kunnat vara med och köra där. Jag hade kunnat köra där tills jag hade spytt eftersom jag inte har med totalen att göra.

”Höjdskräck” i slalombacken

Skidtjejerna får ta till alla sina krafter för att klara av slalombacken på söndagen. En aldrig tidigare skådad målgång i längdskidor.

– Jag har bara sett backen från vägen, sade Britta Norgren.

– Och mitt största problem blir nog höjdskräck!

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM