Mattias Ekström skulle kunna slåss om VM-titeln i F1

SPORTBLADET

Anna Andersson: …men han trivs bäst under sin korkek

Sverige har en motorstjärna som skulle sopa banan med F1-stjärnor och rallymästare.

Om han bara ville.

Men det gör han inte.

Mattias Ekström trivs bäst under sin korkek där han får leva i lugn och ro.

Det är lika bra att vi klargör en sak på en gång – Mattias Ekström är en av världens bästa racerförare. Han har en enorm talang som skulle kunna bli världsmästare i rally och vara med och slåss om VM-titeln i formel 1.

Men han är inte intresserad av det. Han trivs bäst i DTM, vid sin korkek och i sitt hem i Schweiz där han får leva i lugn och ro och ta hand om sin familj. Sedan har han ingenting emot uppmärksamheten på tävlingsbanan. Därför är han en världskändis i Tyskland, samtidigt som han är en vanlig småstadskille med glimten i ögat i sitt hemland.

Klassas som formel-1 i Tyskland

DTM, det tyska standardvagnsmästerskapet, är i Sverige en serie i skuggan av STCC – som egentligen är flera klasser sämre. I världen ses DTM som en klass för blivande, eller före detta, F1-förare.

I Tyskland är det ett mästerskap i klass med formel 1 och därför är Mattias Ekström, eller Eki som han kallas, en storstjärna och ett av Audis stora affischnamn.

I verkligheten är det ett något haltande mästerskap eftersom det bara har två bilmärken, tyska Audi och Mercedes, men med riktiga racerbilar som ställer krav på sina förare. Enkelt förklarat använder man sig av F1-bilar som har tak och karossformen av en standardbil. Bilarna är likvärdiga och där finns inga tekniska hjälpmedel som det gör inom F1.

Det är en serie som fostrat F1-mästare som Michael Schuamcher och som givit andra mästare som Keke Rosberg och Mika Häkkinen något att göra efter F1-pensioneringen. Det är en serie som lockar över 150 000 åskådare en finalhelg och som är enormt underskattad.

I alla fall i Sverige.

Han är ruskigt bra på att hantera pressen

Mattias Ekström bevisade när han vann Race of Champions i vintras att han har fantastiska förarkunskaper och att han lär känna en bil extremt fort. När han besegrade rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb i dennes bil, på dennes hemmaplan visade han också att han är ruskigt bra på att hantera pressen.

I går gjorde han det igen.

Han får en dubbel F1-världsmästare som Mika Häkkinen blekna och han får förare som hoppas på F1-kontrakt till våren, läs Gary Paffett och Marcus Winkelhock, att framstå som nybörjare.

Han är kort sagt en värdig mästare, en stjärna och en förbannat bra racerförare.

Men det är så synd att han göms undan i Tyskland. Mattias Ekström är värd så mycket mer än det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport