Från SVT hörs inte ett pip

SPORTBLADET

Läs Frank Östergrens tv-krönika

Mindre sport i SVT. Färre stora dyra evenemang, som OS, VM och EM.

I den riktningen vill några av partierna i den nya regeringen förändra SVT:s public service-uppdrag. Riktning ska bli mer elitistisk. I valrörelsen var public service inte ens ett underämne. Men när Fredrik Reinfeldts första kulturminster visade sig vara licensskolkare hamnade också SVT:s framtid i debattfokus.

Ett smalare SVT-utbud har föga plats med exempelvis OS. Den linjens förespråkare argumenterar bland annat att varför ska SVT betala hutlösa summor för något andra tv-bolag är beredda att köpa. De stora tv-kanalerna kan dessutom redan, eller i en nära framtid, ses av nästan alla svenskar. Tanken om allas tittarrätt anses därmed otidsenlig.

I den här viktiga frågan har givetvis SVT-sporten inte sagt ett pip, ointresserade av publicistiska frågor som sportchefen Albert Svanberg är. Med Eva Hamilton som ny VD, sportintressad sägs det, tvingas nu Albert Svanberg fundera över sin redaktions framtid. Eva Hamilton är nämligen mer intresserad av pragmatiska ting än det hov­svassade från undercheferna som Christina Jutterström föredragit.

Ändras SVT:s public service-uppdrag omformas också sportutbudet. Den debatten vill vi sporttittare delta i, åtminstone vi som betalar licens.

World Cup i handboll må vara en second hand-turnering. Men det ska inte hindra Viasat Sport från att göra något vettigare av turneringen än vad man presterade premiärdagen.

Ett anonymt svenskt landslag kräver presentation. Ska det vara så svårt att sätta av fem minuter och ge oss spelare för spelare, klubb, ålder, antal landskamper med mera?

Att Åke Unger kan handboll, precis som han kan fotboll och ishockey, det behöver han inte bevisa. Men så fort han kommenterar på plats, då kommer ivern, orden snubblar, rädslan att pausera tar över. Samt en så enkel sak som, när han frågar bisittaren ”var det där en misslyckad spärr?”, då måste han också för oss som inte vet berätta vad en ”spärr” är.

World Series i baseboll, WTA-tennis, engelska ligacupen i fotboll, handboll, elitserien, snooker, direkt en tisdagskväll. I morgon (läs: i kväll) direktsänd serie A, på torsdag är Bo Hansson gäst i ”Engstrand 45 minuter”, på fredag har NASN svensk premiär och på lördag spöar Everton Arsenal, direkt i Canal+ Sport. Utförande kan fallera, men utbudet – vi svenska tv-sporttittaren kan inte klaga.