Rugbyfeber i Frankrike

SPORTBLADET

Värdnationen klar för semifinal

Det råder rugbyyra i Frankrike.

Inte nog med att nationens hjältar vände underläge och besegrade storfavoriten Nya Zeeland i kvartsfinal.

Nu väntar dessutom ärkerivalen och regerande världsmästaren England i semifinal.

Frankrike arrangerar rugby-VM, men den dramatiska kvartsfinalen mot Nya Zeeland var en av de matcher som var utlokaliserad. Den spelades i Wales på Millennium Stadium.

Men fransmännen var nog lika glada för det. Trots underläge med 0–13 lyckades man vinna matchen. Innan paus hade man gått upp till 3–13, och i andra halvlek gick man först ikapp till 13–13.

Då gjorde Nya Zeeland fem poäng och såg ut att gå till den väntade segern.

Men fransmännen vägrade ge upp. Yannick Jauzion blev hela nationens hjälte med sitt sena försök som gav seger. Segersiffrorna blev 20–18.

Finalrepris

I semifinal väntar England som slog ut Australien i en lika nervkittlande match. Och trots att England är regerande mästare får även det ses som en skräll.

Stor matchhjälte, precis som när man tog guldet för fyra år sedan mot just Australien, blev Jonny Wilkinson som sparkade in engelsmännens samtliga poäng i 12–10-segern. Dessutom blev han tidernas främste poängplockare i VM med totalt 234 poäng.

En stark scenförändrig för det engelska lag som fick stryk av Sydafrika med 36–0 i gruppspelet och som dessutom såg ut att kunna missa kvartsfinalspelet.

Och om det jublades i Västeuropa så deppades det nog desto mer på södra halvklotet.

Australien och Nya Zealand brukar rankas som världens två bästa nationer. Båda har vunnit VM och Australien är det enda land som vunnit två gånger.

Men nu är båda grannländerna utslagna redan innan semefinalerna.

På söndag spelas det två sista kvartsfinalerna. Sydafrika möter Fiji och Argentina ställs mot Skottland.