Hingis var dopad under Wimbledon

Publicerad:
Uppdaterad:

Lämnade prov positivt för kokain

Zürich (TT-Reuters)

Damtennisens forna världsetta Martina Hingis har lämnat ett positivt dopningsprov med spår av kokain. Ett prov hon lämnade under Wimbledon i somras var positivt.

Hingis hävdar dock att hon är oskyldig.

Det var vid en presskonferens i Zürich på torsdagen som Martina Hingis kom med det överraskande beskedet.

– Jag har testats positivt, men jag har aldrig tagit några droger och jag känner mig oskyldig till hundra procent, sade hon.

Martin Hingis meddelar att hon lägger av – igen.
Foto: REUTERS
Martin Hingis meddelar att hon lägger av – igen.

– Anledningen till att jag går ut med det här är att jag inte vill ha en strid med antidopningsorganisationerna.

I ett senare presenterat pressmeddelande säger Hingis att hon finner misstankarna om dopning ”horribla”. Hon säger där också att hon genomgått en egen provtagning som var negativ och att hon kontaktat advokat.

– Advokaten och hans experter har funnit olika motstridiga saker med urinprovet som togs under Wimbledon. Han är övertygad om att dopningspersonal gjort fel under processen och att det inte är möjligt att bevisa att provet som visade spår av kokain kommer från mig.

Slutar

Hingis meddelade samtidigt att hon avslutar sin karriär.

– Med tanke på situationen och på grund av min ålder och mina hälsoproblem har jag också beslutat mig för att inte längre spela tennis på touren.

Beskedet togs emot med överraskning även av damtouren WTA.

– WTA har inte fått någon officiell information angående det positiva dopningsprov som Martina Hingis hänvisar till vid sin presskonferens och därför kan vi inte kommentera ärendet, sade Larry Scott, vd på WTA.

– Det är dock viktigt att komma ihåg när det gäller dopningsfrågor att alla spelare ses som oskyldiga till dess att annat bevisats.

Comeback

Den nu 27-åriga schweiziskan, som föddes i dåvarande Tjeckoslovakien, drog sig tillbaka från sporten redan i början av 2003, bara för att sedan göra comeback under hösten 2005. Men efter knappt två år på touren håller nu inte kroppen längre. Hingis har haft särskilt mycket problem med höften under hösten.

Hingis var som bäst 1997 då hon som 17-åring var tre av fyra grand slam-turneringar. Totalt har Hingis vunnit fem grand slam-titlar: Australian Open tre gånger, Wimbledon en gång och US Open en gång. Hon slutade året som världsetta 1997, 1998 och 2000. Efter ett tämligen lyckosamt 2006 med tre tourtitlar avslutade hon året som världssjua, men är nu nere på plats 19. Titeln i Tokyo i februari blev karriärens 43:e och sista. Hingis har spelat in över 20 miljoner dollar.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN