Svenska rallyt med i VM-kalendern 2011

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Arrangören: ”Det är vi enormt stolta över”

Mikko Hirvonen vann årets upplaga av Svenska Rallyt. Tävlingen finns med i VM-akelndern även nästa år.
Foto: Micke Fransson, Scanpix
Mikko Hirvonen vann årets upplaga av Svenska Rallyt. Tävlingen finns med i VM-akelndern även nästa år.

Svenska rallyt behåller sin VM-status.

– Det är vi enormt stolta över, säger tävlingsledaren Bertil Klarin.

I går offentliggjorde FIA vilka tävlingar som är med i rally-VM 2011, 13 av 14 tävlingsorter är klara och i nuläget har Sverige premiärtävlingen även 2011. Rallyt ska avgöras mellan den 10 och 13 februari nästa år.

Planeringen kan börja

– Det känns jättebra, vi är väldigt stolta över att Sverige är en av de tunga länderna inom rallyvärlden, säger Bertil Klarin.

– Nu ska vi titta på det nya reglementet och vi får stora friheter nästa år, det ska vara minst 30 mil specialsträckor och max 50 mil, dessutom kan man välja om man ska tävla i två eller fyra dagar. Nu går vi igenom fördelar och nackdelar med det, men jag tror inte att det blir målgång på lördagen som Finland har eftersom vi inte har så många timmars dagsljus i februari.

Monte Carlo kan få VM-status

Senast den 23 juni ska FIA presentera den 14:e tävlingen och det är väl inte helt otroligt att Monte Carlos VM-deltävling kommer tillbaka och i så fall kommer den att avgöras i januari, vilket gör att Sverige får den andra tävlingen i kalendern.

– Det spelar ingen roll, det är en klassisk tävling och den hör hemma i VM, säger Klarin.

Detta gör att Sverige har en VM-deltävling nästa år, men för att få en tävling 2012 måste man ansöka hos FIA igen.

– Nu börjar arbetet för att få stanna kvar i kalendern, men med tanke på att norrmännen inte fått någon statlig förlustgaranti så ser det väl inte allt för dåligt ut. Sverige är faktiskt den enda vintertävlingen i kalendern, säger Bertil Klarin.

Tidigare har Sverige och Norge alternerat som värdar, men eftersom Rally Norway gjorde minusresultat 2009 och inte lyckats täcka upp förlusterna är det inte aktuellt för dem att ansöka om att få arrangera en VM-deltävling.

I år avgjordes VM-premiären i Sverige och det var en stor succé, både publikt och sportsligt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN