Motorsport

Villeneuve vill ta eget team till F1 nästa år

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Kanadensaren har byggt upp eget F1-stall

Jacques Villeneuve är på väg tillbaka till F1.

Med ett eget stall.

Han är en av de kandidaterna som FIA nu granskar.

Kanske har Jacques Villeneuve inspirerats av Michael Schumachers comeback. Nästa år hoppas Villeneuve ha ett team i F1.

Foto: AP

I dagsläget finns det en enda startplats kvar till Formel 1-VM 2011, då ska det stå 13 team på startlinjen. Från början var det tio kandidater, men nu återstår tre. Enligt tyska Auto Motor und Sport, handlar det om ett amerikanskt konsortium, Jacques Villeneuve Racing och om ett tredje okänt team. Just nu pratas det i om bland annat det förra GP2-teamet Durango, serbiska Stefan GP och om spanska Euskadi.

Mästare på 90-talet

Jacques Villeneuve, världsmästare 1997, var på väg tillbaka redan i år. Han hade precis som Kazuki Nakajima ett kontrakt med Stefan GP som hade köpt upp Toyotas bil för att kunna ta USF1:s plats, men FIA gav dem ingen startplats.

Därför har Jacques Villeneuve tagit saken i egna händer och han har dessutom lyckats hålla alla planer hemliga. Det är inte många som vet vilka finansiärer som står bakom projektet och inte heller vem som ska bygga bilen. Däremot pratas det om att firman ska ha sitt huvudkontor i England.

Skärpta regler

Till 2011 har FIA skärpt sina antagningsregler för att slippa de problemen de fick med USF1 inför årets säsong, teamet hoppade av strax innan starten och fick inte ens ihop en egen bil. I år måste kandidaterna visa att de har den teknik som krävs för att bygga en bil, att de har infrastrukturen och att de har en ekonomi som klarar det. Enligt tidigare uppgifter vill Bernie Ecclestone ha garantier på 190 miljoner kronor av nykomlingarna.

FIA väntas ta ett beslut om vilket team som får den 13:e startplatsen i slutet av juli.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1