Rosberg varnas – för Schumacher

avAnna Andersson

SPORTBLADET

”Ser automatiskt till att få över teamet på sin sida”

Ex-kollegorna varnar Nico Rosberg.

För teamkompisen Michael Schumacher.

– Han ser automatiskt till att få över teamet på sin sida, säger Martin Brundle.

Mercedes har haft en tuff öppning på säsongen, men i inledningen var det Nico Rosberg som glänste över sin teamkollega Michael Schumacher.

Men till loppet i Barcelona byggdes bilen om, hjulbasen förlängdes och Michael Schumacher hittade rätt. För första gången var han snabbare än Rosberg, och i Monaco var det samma sak.

Regelbrott

Där var det ”bara” ett omtvistat regelbrott från Schumachers sida som gjorde att Rosberg fick en bättre placering.

– Stackars Nico, Michael är återigen på väg att bygga upp både bilen och teamet kring sig. Det kommer Nico att få betala för, säger finländaren J J Lehto, som körde med Michael Schumacher i Benetton, till Auto Bild Motorspot.

– Michael har alltid kört bilar med väldigt extrema inställningar. Han vill ha en direkt front och en lösare bakdel på bilen. Riccardo Patrese, Jos Verstappen och jag själv hade stora problem med det i Benetton.

Kortare hjulbas

I Monaco, när Mercedes återigen hade bilen med en kortare hjulbas fungerade det något bättre för Rosberg, men i Turkiet är nu bilen med den längre hjulbasen tillbaka. Det är den bilen som Michael Schumacher föredrar eftersom vikt kan fördelas på ett annat sätt och Schumi får därför mindre problem med däcken.

– Dagens unga förare kör helt annorlunda jämfört med oss. Jag skulle bli överraskad om en bil som Michael gillar även passar Nico.

Även Martin Brundle, teamkollega till Michael Schumacher i Benetton 1992 varnar Nico Rosberg.

– Han måste passa sig. Michaels styrka har alltid varit att han arbetar extremt hårt. Precis som Lauda, Prost och Senna lägger han även ner timmarna på hotellet på att fundera över hur han kan göra bilen snabbare. På så sätt ser han till att få teamet på sin sida, han kommer hela tiden med nya idéer, säger britten som menar att Michael Schumacher fortfarande är lika engagerad:

– Jag minns kommentarerna från killarna i Brawnteamet, de var förvånade över hur många timmar Michael tillbringar i fabriken. En sådan sak gör att teamet följer dig, oavsett om du är snabbare eller inte.

Tester

Under de inledande två träningarna i Turkiet var Rosberg och Schumacher snabbast vid var sitt tillfälle.

Men Mercedes ägnade dagen åt tester och därför går det inte att göra någon riktigt bra bedömning av förarnas insatser förrän efter dagens kval.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1