Ett riktigt vackert odjur

SPORTBLADET

Scandinavian Masters går in i en ny fas med ny huvudsponsor och Bro Hof som fast punkt i åtta år.

Stadium Course är ett riktigt vackert odjur och med all respekt för de andra Mastersbanorna genom åren är jag säker på att tävlingen kommer att få ett rejält lyft.

Och på sikt vill jag se en kompositbana på Bro Hof där även Castle Course kan användas.

Scandinavian Masters var en av Europas största och mest prestigefyllda tävlingar. Men de senaste tio åren har tävlingen fört en osäker tillvaro med svajande ekonomi som kostat golfförbundet och därmed medlemmarna pengar.

En hel del talar för att den krisen tillfälligt är över. Ekonomin är åtminstone delvis garanterad via Björn Örås engagemang och den nya strukturen.

Banan är ett monster

Det är ju också tack vare Örås som Bro Hof finns och jag vet att många banbyggare/ägare gärna vill göra sina banor så tuffa och svåra som möjligt. Som i en liten prestigematch mot de allra bästa spelarna för att visa: ”här ska ni inte komma och skjuta sönder någon bana.”

Det skulle vara att skjuta sig själv i foten att göra Bro Hof ospelbar.

B eroende på var man sätter teekloten kan Bro Hof spelas upp mot 7 400 meter men det kommer inte att bli aktuellt att använda alla svarta tees. Banan är ändå ett monster och längst i tourvärlden såvitt jag kan förstå.

Det är absolut ingen vits med att sätta upp Bro Hof för tufft. Åtminstone inte de första åren. Folk vill se birdies och en spännande tävling.

Jag skulle i så fall på sikt hellre se en tävling som använder både Stadium Course och Castle Course.

Det finns flera olika tänkbara scenarion i så fall. Antingen kan man helt enkelt spela två varv på båda. Fördelen är att det är enkelt att arrangera.

Man kan också välja att göra en kompositbana med en mix av båda banorna. Jag kollade på kartan över båda banorna lite hastigt och det finns en mängd olika sätt att få en intressant sträckning. Det som talar emot är att banorna skiljer sig åt när det gäller grässorter och karaktär, men jag vet att spelarna enbart skulle tycka att det vore coolt och att det skulle bli ett test i sig.

Det skulle bli en unik tävling.

Publikmässigt kan Scandinavian Masters i år sluta hur som helst. Teoretiskt sett skulle ett par hundra tusen människor per dag kunna se Masters och bara den fantastiska avslutningen i Victory Valley kan ses av svindlande 73 000 åskådare. Nu sätter logistiken käppar i hjulet för alla drömsiffror men upp mot de vanliga 120 000 borde det väl ändå bli.

Störst i världen, längst i världen.

Om Bro Hof också är bäst får spelarna avgöra men jag är ganska säker på att de kommer att tycka att tävlingen fått ett lyft med flytten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf