Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: AIK-spelarna verkar acceptera att de inte är bättre

SPORTBLADET

Mästarna är inget lag längre

BORÅS. Svenska mästarna AIK är inget lag längre.

När spelet inte fungerar finns bara kvar att kämpa. Jag såg inte den inställningen hos mästarna. Jag såg ett gäng svartdressade spelare som ville vara precis var som helst utom just på Borås arena.

Bojan Djordjic.
Bojan Djordjic.

En samling ängsliga osynkade individer lät sig bli utspelade av ett Elfsborg som inte gett upp hoppet om att kunna komma ikapp suveräne serieledaren Helsingborg.

Sommarens långa uppehåll kan bli AIK:s räddning. Men det kommer inte att räcka med att analysera problemen man haft och försöka träna bort dem. AIK måste hitta spelartyperna som kan ge den energi i laget som kan skapa självförtroende igen.

Många klagar på Bojan Djordjic för att han slår bort passningar, men herre gud – vem skulle han passa till?

AIK fungerade aldrig tillsammans mot Elfsborg. Anfallsspelet byggde aldrig på att två-tre spelare tog löpningar för att skapa något tillsammans. Man gick en och en om man överhuvudtaget försökte alls.

Djordjic, Daniel Tjernström, Nisse Johansson och alltid entusiastiske Kenny Pavey var de som sökte och försökte men när ingen underlättar och öppnar för varandra blir det till och med meningslöst att försöka.

Om ett helt lag fallit ihop så totalt känns det omöjligt att få fart på det igen eftersom enda botemedlet är segrar och som AIK agerar nu kan man möjligtvis vinna mot Åtvidaberg på måndag men knappast mot bättre motstånd.

Måste tro att de kan vinna allt

AIK måste förstärka men frågan är om ekonomin finns. Verkställande direktören Annela Yderbergs svar om detta var inte direkt klockrena löften som kan lugna oroliga fans.

Många tycker såklart att AIK nu får äta upp sin kaxighet inför säsongen då tränaren Stahre lovade att man skulle försvara allt man vann i fjol, men det hade väl varit snudd på tjänstefel att inte lova det. AIK tillhör de klubbar som måste tro på att de ska vinna allt varje säsong.

Sett till hur säsongen utvecklat sig borde man förmodligen jobbat intensivare för att hitta en bättre ersättare för Ivan Obolo men för svenska klubbar finns inga möjligheter att köpa sig till garanterad framgång.

Ändå är det just det som AIK-ledningen måste försöka få till i sommar. Man måste få in attityd i laget, för det är just det som är den mest tydliga bristen just nu. Det är för få som brinner, för få som visar att de verkligen hatar förlusterna och alldeles för många som bara ser ut att acceptera att man inte är bättre.

Skytteligaledaren Denni Avdic släckte AIK:s hopp direkt med ett kanonmål i femte minuten efter snyggt förarbete av Martin Ericsson som bröstade fram den målgivande passningen.

Bajrami är hur läcker som helst

Avdic är inne i ett målstim. Hans volleyskott var fantastiskt. Hans straff stensäker.

Men det var två andra Elfsborgsspelare som var de stora mot AIK.

Emir Bajrami är hur läcker som helst när han har en bra dag. Förarbetet till 4–0 var briljant. Mitt mellan två AIK-försvarare och så en öppnande utsidesflipp i farten med vänsterfoten. Ett nummer i absolut toppklass.

Men även Martin Ericsson visade att han är på gång tillbaka till den form som under några år gav honom superstjärnestatus i danska ligan. När han trippar runt som han gjorde i går och spelar snabbt, enkelt och säkert blir han en avgörande spelfördelare i den offensiva zonen.

Såg att Ante Covic kritiserade Magnus Haglund och skyllde Elfsborgstränaren för att han (Ante) missar VM i sommar. Tja, om man inte är bäste målvakten i ett allsvenskt mittenlag har man kanske inte i VM att göra.

Har alltid varit tveksam till konstgräs men efter vårens, eller om det fortfarande är vinter – känns så åtminstone – har jag svängt och tycker att man ska kräva konstgräs på alla allsvenska arenor.

Underlaget har blivit så bra att det nu blir riktigt njutbar fotboll typ den som Elfsborg presterade i går. Den lilla spetskvalitet som försvinner är försumbar i jämförelse med det dyngspel som våra nu genomusla planer tvingar fram.

ANNONS

Hockey-VM i fokus på Powerplay! Åtta fajter är utmaningen och 1, X eller 2 är alternativen. Fixar du alla rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Av: 

Stefan Alfelt

Publisert: