Mission: Impossible

SPORTBLADET

Inte en seger i fjol – men nu går Ferrari för VM-titeln

Foto: Sebastian Vettel har VM-titeln i sikte.

Målsättningen är

VM-titeln 2016.

Men Ferrari kan nå dit redan 2015.

– Vi försöker göra det omöjliga möjligt, säger Sebastian Vettel.

Inför årets säsong hade det klassiska storteamet Ferrari en tung säsong bakom sig utan segrar, man släppte Fernando Alonso till McLaren och värvade Sebastian Vettel från Red Bull.

– Vettel är en viktig anledning till att Ferrari har återuppstått, säger den fyrfaldige världsmästaren Alain Prost till Sport Bild.

– Ingen kunde förvänta sig att han skulle göra teamet till vinnare så snabbt, men ännu viktigare är det faktum att han har visat att han kan vinna trots att han inte har den bästa bilen.

”Början på sagan”

Redan i det första loppet för Ferrari stod Vettel på prispallen, han vann det andra och i Singapore förra helgen tog han teamets tredje seger för säsongen.

– Nu har jag höjt målsättningen till fem segrar i år, sa stallchefen Maurizio Arrivabene efter vinsten i söndags.

– Detta är bara början på sagan. Jag kan lova att detta inte är tillfällig framgång utan det är ett stort steg på vår väg tillbaka till toppen.

Vettel ligger nu trea i VM, 49 poäng efter Mercedes Lewis Hamilton och med sex lopp kvar av säsongen har han chansen att vinna mästerskapet redan i år – trots att Ferraris mål är en VM-titel 2016.

– Jag är övertygad om att vi är en verklig konkurrent om VM-titeln 2016 och inte bara de som jagar, säger Ferraris president Sergio Marchionne till den tyska sporttidningen.

– 2016 har vi en helt ny bil som vi tar fram i en helt annan omgivning än tidigare. Vi arbetar sedan en mycket lång tid tillbaka både med den nya motorn och med det nya chassit.

I Japan väntar i morgon helt andra förutsättningar än i Singapore, där det var en stadsbana som kördes med de två mjukaste gummiblandningarna.

”Mercedes är favorit”

Suzuka är däremot en klassisk F1-bana med snabba rakor, flera olika typer av kurvor och man använder de två hårdaste däcken.

– Mercedes är fortfarande favorit, säger Sebastian Vettel.

– Det vore en stor överraskning om konkurrens­situationen är den samma som förra helgen, men det finns fortfarande en liten chans för oss. Vi försöker göra det omöjliga möjligt.

Veckans motorlista

POLE POSITION

1 Jules Bianchi

F1 är tillbaka på Suzuka, ett år efter den fruktansvärda olyckan som kostade fransmannen hans liv. Han finns i tankarna hos samtliga förare denna helg.

2 Tai Woffinden

Ska VM-ledaren i speedway dominera på Friends Arena i kväll? Eller kan ­erfarne Greg Hankock, som ligger 25 poäng efter Woffinden i mästerskapet, ­utmana? De tre svenska hoppen är Andreas Jonsson, Tomas H Jonasson och ­Antonio Lindbäck. Tre VM-deltävlingar återstår av säsongen. För övrigt har ­Målilla säkrat VM-speedway i tre år till.

3 Sebastian Vettel

Ferrariföraren imponerade i Singapore förra helgen, samtidigt som Mercedes floppade. I Japan är det hårdare däckblandningar och en bana som kräver starka motorer och mycket downforce. Kan Vettel hålla undan och ta säsongens fjärde seger eller är VM-ledande Lewis Hamilton från Mercedes tillbaka i topp?

4 Valentino Rossi

Duellen mellan den tidigare stormästaren och hans teamkollega Jorge Lorenzo, som också har två VM-titlar går vidare – i Lorenzos hemland Spanien. Fem deltävlingar återstår och motoGP är årets mest spännande mästerskap.

5 Filip Bengtsson

Tillsammans med Jesper Jönsson och Alvin Östlund försvarar han Sveriges färger i lag-VM i motocross som avgörs i Frankrike. Målsättningen är en plats bland de tio bästa.

6 Felix Rosenqvist

Han leder EM i F3 när serien kör på Nürburgring i helgen. Tre lopp och 75 poäng att kämpa om i dag och i morgon, ­sedan återstår tre race av hela säsongen.

7 Thed Björk

Tar han sin fjärde seger i STCC eller kan Volvokollegan Fredrik Ekblom plocka in de 23 poängen han har upp till ledningen? Finalen avgörs på Knutstorp i dag.

8 Mattias Ekström

Kan han slå tillbaka på Nürburgring? Förra tävlingshelgen tappade han l­edningen i mästerskapet när han inte tog några poäng, nu har han 14 poäng upp till F1-teamet Mercedes talang Pascal Wehrlein och det återstår två ­tävlingshelger.

9 Gustav Malja

Racingtalangen tog en pallplats i Formula Renault 3.5 Series på Nürburgring senast och har tagit poäng i de åtta senaste loppen i serien. Nu laddar han för ännu en pallplacering när serien kör på klassiska Le Mans.

10 Sergio Perez

Han stannar hos Force Indias F1-team och bildar par med ­Nico Hülkenberg. Lotus satsar vidare på Pastor Maldonado, men det ryktas om att Romain Grosjean lämnar för nykomlingarna Haas. Haas vill ha två erfarna förare och presenterar dem på tisdag.

MOTORSTOPP

Rickard Rydell

Han och Hondas svenska team missar även deltävlingen i Kina i helgen. Man satsar på att köra i Thailand och Qatar. Problem med logistiken gör att man inte har hunnit få fram bilen i tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1