”Det är den bästa dagen någonsin”

Publicerad:

SPORTBLADET

Steenkamps mor glad över nya Pistorius-beskedet

1 av 2
Reevas mor var kontinuerligt på plats under rättegången.

Oscar Pistorius-fallet tog ännu en vändning när sprintstjärnan nekades chansen att idag bli utsläppt ur fängelset.

Ett besked som mötts av glädje hos Reeva Steenkamps mor, June Steenkamp.

– Det var en välsignelse att ministern kunde se kryphålen, säger vännen Jacqui Mofokeng till eNCA.

Det var i oktober i fjol som Oscar Pistorius fälldes för Culpable Homicide, något som under svensk lag närmast kan jämföras med vållande till annans död, efter dödsskjutningen av flickvännen Reeva Steenkamp.

Den sydafrikanske sprintstjärnan dömdes till fem års fängelse, med möjlighet att vara ute inom tio månader, alltså i augusti.

I juni i år beslutade Sydafrikas högsta domstol att det exakta datumet blir den 21 augusti, alltså i dag.

Kan sitta fyra månader innan nytt besked

Det beslutet upphävdes dock av Sydafrikas justitieminister Michael Masutha i onsdags. Masutha sade i ett uttalande i förrgår att beslutet från i juni, då Pistorius fick klartecken att sitta av resten av sitt fängelsestraff i husarrest, var förhastat och att det saknade juridisk grund.

Masutha har i stället gett frigivningspanelen fyra månader på sig att besluta kring huruvida Pistorius ska beviljas husarrest.

Det nya beslutet har tagits emot positivt hos Reeva Steenkamps familj.

”Har alltid trott på rättssystemet”

Det är Steenkamps nära vän Jacqui Mofokeng, även representant för en inhemsk kvinnorättsorganisation, som berättar för sydafrikanska eNCA om hur Reevas mor, June Steenkamp, tagit emot beskedet.

– Hon sa att det var den bästa dagen någonsin för Reeva. Det var en välsignelse att ministern kunde se kryphålen, säger Mofokeng som kräver hårt straff för Pistorius:

– Vi hoppas och önskar att han får mellan 10 och 15 års fängelse, utan villkorlig frigivning.

Steenkamp-familjen har till en början förhoppningar om att Pistorius ska nekas husarrest inom de närmsta fyra månaderna.

– De har alltid trott på rättssystemet och den här processen bevisar för dem att systemet funkar och att de kanske kan få uppleva rättvisa för Reeva, säger advokaten Tania Koen till eNCA.

Publicerad: