Meste mästaren mot segern

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Peterhansel behåller greppet - trots Al Attiyahs seger

Foto: REUTERS
Nasser Al Attiyah stormar fram – men han får svårt att hota Stephane Peterhansel.

Nasser Al Attiyah vann etappen.

Men han har ändå svårt att hota Stephane Peterhansel.

Ökenräven är på väg mot sin 12:e seger i Dakarrallyt.

MINIföraren Al Attiyahm som vann Dakarrallyt förra året, tog sin andra etappseger för året när han var snabbast på den elfte etappen.

Det tog honom nästan fem timmar att ta sig igenom sanden mellan La Rioja - San Juan och specialsträckan var 431 km. Det var flera förare som var uppe i ledningen under etappen, men på den andra halvan så kunde Attiyah dryga ut sin ledning och vinna före Peugeots debutant Sebastien Loeb, men även på plats tre var det en rookie.

Finländaren Mikko Hirvonen tog sig återigen upp på prispallen.

– Det var enormt långt och väldigt varmt, jag fick trycka på hela tiden, säger Al Attiyah.

– Jag är rätt nöjd med den här etappvinsten, vi hade problem och bröt den främre drivaxeln när det var 3 mil kvar.

Mot seger nr 12

Totalt är det fortfarande Stephane Peterhansel som leder. Fransmannen som vunnit tävlingen elva gånger tidigare både med bil och med mc och både i Afrika och i Sydamerika har ett rejält försprång. när nu två etapper återstår är han nästan 52 minuter före Al Attyah.

– En dag till är över och det är inte så illa, säger Peterhansel.

– Vi körde säkert i morse, vi försökte navigera rätt, men det var inte enkelt i all sand. Det var lite som en labyrint, men vi tog oss i mål. Det är ändå inte över, om du har tio minuter, två minuter eller en timme spelar ingen roll om du råkar ut för ett tekniskt problem. Stannar du då är totalsegern borta. Det är aldrig över.

Pigg Price

I mc-klassen vann Antoine Meo etappen, men totalledaren Toby Price var tvåa, bara 18 sekunder efter sin KTM-kollega. Australiern har ett grepp om tävlingen när två tävlingsdagar återstår, han har 35 minuters försprång på slovaken Stefan Svitko.

– Det har varit fruktansvärt varmt, men hojen känns fortfarande bra. Inget vatten har läckt, ingenting och den känns riktigt bra, säger Price.

– Vi utökade ledningen totalt och det var vårt mål i dag och förhoppningsvis kan vi köra lite lugnare de kommande två dagarna.

Tävlingen avslutas på lördag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM