Skoglund: Vinnaren av oss går hela vägen

Foto: KGZ / BILDBYR N
SPORTBLADET

MALMÖ. Erik Skoglund går in i den nya boxningsturneringen World Boxing Super Series mot också obesegrade britten Callum Smith.

– Vinnaren i vår match går hela vägen och vinner allt, säger Erik efter lottningen i Monaco.

En totalseger som skulle betyda enorm prestige och en vinstsumma på 85 miljoner kronor.

WBSS är en spännande turneringskonstruktion med potential att bli något riktigt stort. Åtta toppboxare per viktklass i supermellanvikt och cruiservikt möts i kvartsfinaler, semifinaler och final. Alla som har ett mästarbälte sätter dem på spel och alla kommer att tjäna mycket pengar.

– Hans (Skoglunds) stil passar mig bäst, sa Callum Smith som fick välja motståndare efter George Groves gjort sitt val eftersom Smith var rankad tvåa i supermellanvikten.

Ett val som Erik Skoglund är tacksam för.

– Min kvartsfinal är överlägset tuffast av alla men vi är ganska oprövade båda två. Har inte varit uppe mot de allra största namnen. Han har avslutat fler matcher, ungefär som jag gjorde tidigt i min karriär men man tjänar mycket erfarenhet när man gå långa matcher. Så jag har erfarenhet han inte har.

Blev vald av britten

Groves valde först britten Jamie Cox. Säkerligen utifrån att de känner varandra väl sen många år tillbaka. Sen valde Smith Skoglund.

Att Erik ser fajten mot Callum Smith som den absolut tuffaste inledningsmatchen låter förvånande men han motiverar sitt påstående.

– Ser man till oddsen är Smith en stortippad favorit. Slår jag honom kan inte de andra stoppa mig heller.

Och då återstår ändå oerhört tuffa motståndare. George Groves är en solklar favorit. Vinnaren av nästa veckas fajt mellan Chris Eubank Jr och Arthur Abraham blir förmodligen mångas tips.

– Chris Eubank är för liten och har inte imponerat på mig. Groves har jag sparrat mot vid flera tillfällen och vet att jag kan slå honom om jag bara gör mitt jobb, säger Erik.

Skoglund har gått ner från lätt tungvikt till supermellanvikt eftersom han haft svårt att få de riktigt stora matcherna han behöver gå efter sina 26 raka segrar. Deltagandet i WBSS ger både stormatcher och de stora pengarna.

Vinnarna kommer tjäna stora pengar

Viktklassernas två slutsegrare kommer att få 10 miljoner dollar vardera, cirka 85 miljoner kronor. Hur resterande prispengar fördelas har inte offentliggjorts. Hur mycket de åtta förlorarna i första omgången får beror på vilka meriter de hade att förhandla med när de gick in i turneringen, men vinnarna i första omgången lär hamna på 25 miljoner kronor och förlorarna i semifinalerna får åka hem med drygt 42 miljoner kronor.

Callum Smith är precis som Skoglund obesegrad, 22 segrar, varav 17 på knockout men egentligen är det endast knockoutprocenten som skiljer deras meritlistor åt. Den ende som båda har mött är britten Luke Blackledge som Smith vann på teknisk knockout mot medan Erik behövde alla ronderna för att ta en poängseger över.

– Det var en oerhört nyttig och lärorik match för mig.

Blir det en lång match med allt vad det innebär blir Erik Skoglunds många tuffa matcher en fördel.

Matchen kommer att gå i september/oktober. Eftersom Smith är den seedade blir det med all sannolikhet i Liverpool.

– Självklart är det ett större marknadsvärde där men det känns ändå okej för mig. Jag vill ta vara på chansen att vara underdog på riktigt. På hemmaplan får man pressen på sina axlar på ett helt annat sätt, säger Erik Skoglund.

Semifinalerna boxas i januari/februari 2018 med finaler i maj 2018. När det blir dags för nästa turnering väljs två andra viktklasser.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning