Stora förvirringen: ’Hemsk avslutning’

Foto: TONY O'BRIEN / X03815
SPORTBLADET

England har en damspelare i semifinal i Wimbledon för första gången sedan 1978.

Johanna Konta, 26, besegrade Simona Halep, 26, i en sanslös rysare – som avslutades med bisarra scener.

– Det var en kvinna på läktaren som skrek, säger Konta.

Kvartsfinalen mellan hemmahoppet Johanna Konta och världstvåan Simona Halep blev en jätterysare. Konta spelade för att bli första brittiska damspelare i semifinal sedan 1979, Halep för att ta över positionen som världsetta.

Först efter två timmar och 40 minuter kunde Konta sträcka armarna i skyn och jubla efter seger med 6-7 (2), 7-6 (5), 6-4.

– Det här är en av de bästa matcherna i damturneringen i år, säger Mats Wilander i Eurosport.

– Jag har inte hunnit smälta det än. Det här känns helt ofattbart, säger Konta i segerintervjun.

”Hemsk avslutning”

En fantastisk match – som dock fick ett märkligt slut.

På matchbollen slog Halep ett slag som landade djupt nere vid Kontas baslinje. En åskådare som uppenbarligen trodde att bollen var ute skrek högt på varpå stor förvirring uppstod. Det såg till och med som att Halep slutade spela.

”Hemsk avslutning när en åskådare skriker vid matchboll och stör båda spelarna. Halep tittade mot domaren och hoppades på ett domslut”, skriver New York Times tennisreporter Ben Rothenberg.

– Jag tror att det var en kvinna på min sida läktaren som blev lite väl exalterad och skrek. Men det var precis när jag skulle slå bollen så jag tror snarare att det påverkade mig mer än Halep. Det var väl ganska mycket känslor (från läktarhåll), säger Konta efteråt.

”Blir en ära”

Resultatet innebär att tjeckiska Karolina Pliskova blir ny världsetta när den nya rankningen släpps efter turneringen. Detta eftersom Halep hade en semifinalplats att försvara från i fjol.

För Konta väntar femfaldiga mästaren Venus Williams, 37, i semifinal. Williams gick vidare efter seger med 2-0 i set mot årets succéspelare Jelena Ostapenko.

– Det ska bli en ära att möta Venus på den här scenen, säger Konta.

Även tidigare Wimbledon-finalisten Garbine Muguruza är vidare till semifinal. Hon ställs mot Magdalena Rybarikova.

På herrsidan är Novak Djokovic enkelt vidare till kvartsfinal. Han slog Adrian Mannarino i tre raka set i åttondelsfinalen, som egentligen skulle ha spelats på måndagen men som flyttades fram på grund av mörker.