Publicerad:
Uppdaterad:

Sjöström om miljonsommaren: "Är en spargris"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sarah Sjöström, här med VM-medaljerna från Budapest, har haft en sommar med guld och gröna skogar. Nu siktar världscupledaren på fortsatta framgångar i höst. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sarah Sjöström, här med VM-medaljerna från Budapest, har haft en sommar med guld och gröna skogar. Nu siktar världscupledaren på fortsatta framgångar i höst. Arkivbild.

Under några sanslösa veckor i somras tog Sarah Sjöström en VM-guldtrippel, slog sex världsrekord och stormade till ledning i världscupen.

Ekonomiskt gav det henne ungefär två miljoner kronor – men förutom att resa unnar sig simstjärnan inget extra.

– Jag är en liten spargris, säger hon med ett skratt.

Just nu är Sjöström också på resande fot, men nu handlar det om en resa i jobbet. Den svenske världsstjärnan är på träningsläger i turkiska Antalya, tillsammans med landslagskompisen Michelle Coleman, för att komma i form till omstarten av världscupen i Hongkong den 30 september–1 oktober.

Där tränar de med en grupp som leds av brittiske tränaren James Gibson.

– Jag var där både i maj och inför VM, berättar Sjöström som tog en kortare ledighet efter de fantastiska veckorna i slutet av juli och början av augusti.

"Helt fantastiskt"

Det var då hon först totaldominerade i VM i Budapest och efter tre guld, ett silver och två världsrekord utsågs till mästerskapets bästa kvinnliga simmare. Gulden och världsrekorden gav henne ungefär 1,1 miljoner kronor i prispengar.

Direkt efter det fortsatte hon att glänsa i världscupen som avgörs i kort bana. Sjöström tog hem segern i det första tävlingsklustret (av tre) och slog fyra världsrekord. En dominans som gav ytterligare nästan 850 000 kronor.

– Det var helt fantastiskt. Hela sommaren var jättebra från Mare Nostrum-touren (i juni) och fram till VM och världscupen. Det gick verkligen hur bra som helst och jag kände mig i jättebra form. Det är extra kul att jag leder världscupen också, säger hon.

Tuff höst

Simmare är knappast vana vid stora vinstpengar, men Sjöströms toppresultat har gett klirr i kassan. Stjärnan har varken köpt sig någon Porsche eller något annat extravagant.

– Nej, hehe, absolut inte. Jag kör Citroën.

Men visst unnar hon sig:

– Ja, det är klart. Jag har gjort en del resor och varit i Italien och på Mallorca. Det är väl det man unnar sig. Men man måste spara lite också, säger hon.

En totalseger i världscupen är värd 1,2 miljoner. Men det blir en tuff höst för att nå dit. I andra klustret av världscupen väntar tävlingar i Hongkong och Doha innan det tredje klustret avgörs i mitten av november, också i Asien.

Kortbanesäsongen avslutas sedan med EM i Köpenhamn i december.

– Det blir mycket tävlande i höst och det tycker jag är jättekul. Jag känner mig verkligen redo.

TT: Vad skulle en totalseger i världscupen betyda?

– Det är en bonus. Det är ju första gången jag kör hela världscupen. Målet har varit att bara åka i väg och tävla mycket. Jag hade inte alls räknat med att jag skulle leda världscupen just nu, det är jag väldigt överraskad över. Men det är kul att överraska sig själv hela tiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN