Nils van der Poel: ”Sviker min moral – förödande”

Allt Nils van der Poel gör kretsar kring att vara som bäst på OS i Peking nästa år.

Men priset är högt – inte bara fysiskt.

– Jag är fullt medveten om att jag sviker min moral och få saker är så förödande för världen som människor som sviker sin moral, säger han.

Friidrotts-VM och fotbolls-VM i Qatar, EM-spel i Azerbajdzjan och vinter-OS i Peking.

Att som idrottare sikta mot mästerskap blir också snabbt en övning i idrottens och den enskilde aktivas roll och ansvar i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati.

Nils van der Poel siktar på att bli svensk guldhjälte i Peking men hade helst sett att OS avgjorts på annan plats.

– Jag önskar att OS gått på någon paradisö där alla är snälla mot varandra, men så är det inte tyvärr.

”Så pass roligt”

I stället har han vägt och reflekterat och insett att han kommer svika sina egna ideal.

– Jag är fullt medveten om att det är moraliskt tveksamt, för att använda små ord, att delta i ett event i en diktatur. Definitivt. Jag är fullt medveten om att jag sviker min moral och få saker är så förödande för världen som människor som sviker sin moral. Men det här är så pass roligt att jag väljer att göra det, säger han och fortsätter:

– Jag ska inte rättfärdiga det här men någonstans om man ingår i idrottssamfundet där SOK och i förlängningen IOK är en del är det svårt att bedriva rörelsen på ett vettigt sätt om folk bojkottar för att fel beslut har tagits högre upp.

Du inser att du sviker din egen moral. Kommer du protestera eller bita dig i tungan och fokusera på din idrott och det som är kul under mästerskapet?

– Jag hade tänkt göra det senare. Men det tas mycket tveksamma beslut på hög internationell nivå och jag vet att jag inte riktigt kommer ta ansvar i frågan.

”Kan köpas, ingen ängel”

Skridskostjärnan går ett steg längre i sin självrannsakan. Kommer mananger Bo Johansson och lägger fram ett sponsorerbjudande från en kinesisk techjätte är det inte blankt nej.

– Jag tror det finns en summa som man kan köpa mig för. Det är inget jag säger med ett brett leende men det är nog sanningen. Jag ska inte sätta mig på någon högre piedestal än så. Jag är ingen ängel, säger Nils van der Poel.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.