Svahn knäckte Johaug – spurtade hem segern

FALUN/STOCKHOLM. Besegrad av Jessie Diggins i går.

I dag fick Therese Johaug se sig slagen av sprintspecialisten Linn Svahn.

– Jag hoppas jag satt mig lite i respekt med min spurt, säger 21-åringen till Sporbladet.

Om herrarnas masstart var fylld av kaos och fall var det något mer städat på damsidan.

Visst, Charlotte Kalla föll tidigt men hade ändå inget med toppstriden att göra.

Det var först på slutet som det hettade till. Ebba Andersson, Linn Svahn, Katharina Hennig, Julia Stupak och Therese Johaug som gjorde upp om pallplatserna.

Andersson föll bort i sista backen och i stället var det upp till 21-åriga Svahn att försvara de svenska färgerna. Och som hon gjorde det.

Spurtade hem segern

Svahn hade stenkoll på övriga konkurrenter på upploppet och vann tämligen enkelt före Stupak och Johaug.

– Det var en fin tävling. Jag hade kanongrejer och då är det så himla kul att tävla. Jag känner mig stark och då är det riktigt roligt att tävla. Nivån är så pass hög att man känner att man kan vinna när man har en bra dag. Jag älskar att tävla kvinna mot kvinna, säger Linn Svahn.

Therese Johaug, som blev besegrad av Jessie Diggins i går, var nöjd med sin pallplats.

– Jag är väldigt nöjd med det. En mils masstart är lurigt. Jag förstod att Linn skulle bli farlig med tanke på den formen hon visade under Tour de Ski också. Man vill inte ha med henne in på en spurt. Hon är framtiden, säger norskan.

Svahn blir glad över de smickrande orden från Johaug.

– Hon är skidåkarnas gigant, fortsatt den bästa. Det är kul att höra det och skönt att kunna slå henne i dag. Jag var stolt över det jag gjorde på touren. Det var stort att komma hit och visa att jag har kapacitet när alla här. En seger är en seger, men extra kul när alla är här. Jag hoppas jag satt mig lite i respekt med min spurt, säger hon.

Ebba arg

Andersson blev inte bättre än tia på grund av sitt fall.

– Just nu är jag bara less, arg och förbannad på mig själv. Jag tänkte bara att nu är det kört. Jag tappade all fart och position. Jag gav mig inte chansen att vara med till slutet. Jag lyckades korsa mina skidor och gick omkull. Extra irriterande när det kändes som att jag hade en bra position och skidor, säger Ebba Andersson efteråt.

Totalt hade vi sex svenskor topp 14.

Charlotte Kalla var inte en av dessa. Kalla var drygt två minuter efter först på en 48:e plats i resultatlistan, sämsta svenska.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.