Naomi Osaka

Osaka drar sig ur Franska Öppna

Av: 

Andreas Käck

SPORTBLADET

Naomi Osaka, 23, bötfälldes för att ha valt att nobba presskonferenser under Franska Öppna.

Nu meddelar stjärnan att hon drar sig ur turneringen.

”Det blir bäst så”, skriver hon i ett uttalande.

Inför Franska Öppna meddelade världstvåan Naomi Osaka att hon tänker avstå alla presskonferenser då hon inte anser att spelarnas mentala hälsa sätts i fokus.

Beslutet var kontroversiellt och ifrågasattes av flera andra spelare, som menade att media ingår i ens arbetsuppgifter som professionell idrottare.

Efter att ha nobbat söndagens presskonferens valde turneringsdirektörerna för alla fyra grand slam turneringar – alltså Australian Open, Franska Öppna, Wimbledon och US Open – att markera mot stjärnan.

Hon fick motsvarande 125 000 kronor i böter och varnades om att ännu tuffare straff är att vänta om bojkotten fortsätter.

Drar sig ur

Nu meddelar Osaka att hon drar sig ur turneringen.

”Det här är en situation jag aldrig trodde jag skulle hamna i. Jag tror det blir bäst för turneringen, för de andra spelarna och för mitt eget välmående om jag drar mig ur så att alla kan återgå till att fokusera på tennisen som spelas”, skriver hon i ett uttalande på sociala medier.

”Varit deprimerad”

23-åringen berättar att hon har gått igenom långa perioder av depression sedan US Open 2018, då hon tog sin första grand slam-titel.

Osaka mötte Serena Williams i finalen och skandalösa scener utspelade sig då publiken, som hejade på Williams, buade ut den då 20-åriga Osaka.

”Jag har haft svårt att smälta det som hände där”, skriver Osaka och fortsätter:

”Alla som känner mig vet att jag är introvert, och alla som har sett mig i turneringar har nog noterat att jag ofta har hörlurar på då det hjälper mig dämpa min sociala ångest. Tennis-journalisterna har alltid varit snälla mot mig, men jag är ingen bra talare, jag får enorm ångest när jag ska prata inför världens media. Jag blir väldigt nervös och stressad. Därför kände jag att det var bättre att fokusera på mig själv och skippa presskonferenserna här i Paris”.

Osaka hälsar att hon nu tänker ta en paus från tävlandet.

”Men när tiden är mogen så vill jag väldigt gärna prata med touren och diskutera hur vi kan göra saker bättre för spelarna, media och fansen”, skriver hon.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Värstingduellen avgör Wimbledon: ”Väldigt pinsamt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Naomi Osaka

Franska öppna

Tennis