Norska talangen vill utmana Svahn igen

Kristine Stavås Skistad är den norska supertalangen som försvann.

21-åringen är nu på väg tillbaka efter ett nytt längre tävlings- och träningsuppehåll.

– Jag har inte gett upp hoppet om att ta igen Linn Svahns försprång på sikt, säger hon.

Kristine Stavås Skistad var tvungen att ta ett längre uppehåll från träning och tävling efter de nya varningssignalerna hon kände för en drygt månad sedan.

Nu har hon kniven på strupen inför sprinten i klassisk stil på norska mästerskapen i Granåsen på lördag. Målet är fortfarande att kvalificera sig till VM i tyska Oberstdorf.

– Det har varit två tunga år, det är tråkigt. Jag skulle säga att jag har lika mycket fartpotential som Linn Svahn. Jag har visat det tidigare, men jag behöver tid för att komma tillbaka, säger Kristine Stavås Skistad till Dagbladet.

Främsta junioren

Det var den 30 november 2018 som hon världscupdebuterade med en femteplats på sprinten i Lillehammer. I Lahtis 2019 blev hon juniorvärldsmästare på sprinten före ess som Linn Svahn, Frida Karlsson och Helene Marie Fossesholm.

Plötsligt var Kristine Stavås Skistad en medaljkandidat på senior-VM i österrikiska Seefeld samma vinter, där ett fall i semifinalen förhindrade ett sensationellt resultat som junior. Efter det har Linn Svahn i stället blivit världens bästa sprinter med redan sju världscupsegrar.

Förra säsongen blev en stor besvikelse, hon var tvungen att starta om säsongen halvvägs. En liten revansch blev det med en fjärdeplats på världscupsprintern i Drammen i mars.

Samma som i fjol

Även den här säsongen har inte kroppen svarat på träningen och varit sliten. Nu har hon varit tvungen börja bygga upp sig på nytt igen.

– För fyra veckor sedan tvingades jag ta uppehåll helt och ha en viloperiod utan träning under tio dagar. Jag fick ett mycket dåligt svar efter prologen i Lillehammer. Jag märkte signalerna redan före tävlingarna i Beitostölen och jag har hamnat i samma situation som förra året. Det är otroligt besvärligt, säger Kristine Stavås Skistad.

Det är träningslägren med rekryteringslandslaget i kombination med sprintträningen på egen hand som blivit för tufft för henne. I stället har hon nu gått tillbaka till ett träningsupplägg som fungerade så bra för henne för två år sedan.

– Jag önskar ett eget sprintlandslag, men de har sagt att det inte är aktuellt. Samtidigt verkar det som om de har ett bra upplägg för sprintträning i elitlandslaget, säger Kristine Stavås Skistad.

VM avgörs i Oberstdorf i södra Bayern mellan den 23 februari till den 7 mars.

Kristine Stavås Skistad.
Kristine Stavås Skistad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.