Uträkningen i Norge: Ebba chanslös mot Johaug

Publicerad 2021-01-14

Ebba Andersson var först upp för monsterbacken Alpe Cermis i söndags.

Men i Norge imponeras man inte av svenskans prestation.

”Sammanfattningsvis kan inte Anderssons lopp jämföras med vad Johaug brukar prestera”, skriver Dagbladet som jämfört loppen.

Ebba Andersson, 23, vann sin första världscupseger i karriären när hon i söndags var först uppför toppen på Alpe Cermis.

Det gav henne en tredjeplats totalt i Tour de Ski.

Det var efter en fenomenal lagkörning som Andersson lyckades få en lucka på framförallt Jessie Diggins när den 3,5 kilometer branta avslutningen i konstant lutning inleddes. Där höll hon avståndet till amerikanskan hela vägen.

Från start till mål tog etappen 36 minuter och 45 sekunder.

Under rubriken: ”Avslöjad av det förflutna” har norska Dagbladet nu dissekerat loppet och ställt svenskan mot fjolårsvinnaren Therese Johaug, som inte fanns på plats på grund av att det norska laget stod över touren.

Jämfört med norskan

Från det att backen inleddes behövde Ebba 17 minuter och 55 sekunder på sig för att komma i mål. I fjol åkte Johaug i mål på 16 minuter och 28 sekunder.

Dagbladet har vägt in tre olika aspekter i sin granskning. De har räknat på själva etapptiden, specifika tiden uppför monsterbacken och förhållandet mellan kvinnor och män under de aktuella året.

Johaug blev slagen med två minuter och 16 sekunder av fjolårets bästa klättrare på herrsidan, Simen Hegstad Krüger (14.12 ). Andersson var två minuter och 54 sekunder efter den ryska vinnaren Denis Spitsov (15.01) i söndags.

Under 2020 hade Johaug blivit 37:a i herrklassen av 58 deltagare.

”Alltså har Johaug stått sig stark mot stora skidnamn på herrsidan under klättringen medan Andersson ’bara’ besegrade de fem sämsta herrarna, primärt sprintspecialister, som tog det lugnt i backen. Sammanfattningsvis kan inte Anderssons lopp jämföras med vad Johaug brukar prestera i samma terräng”, skriver Dagbladet.