TV4:s förklaring efter bilderna på Christian Eriksen

Global ilska mot tv-bilderna

Christian Eriksen föll handlöst till gräset.

Därefter möttes tv-produktionen av stark kritik när en till synes livlös dansk zoomades in.

– Det är en internationell feed och vi styr inte bildproduktionen under matcherna, säger TV4:s pressansvarige Ludvig Ternstedt.

Det var obehagliga bilder som kablades ut knappt 45 minuter in i mötet mellan Danmark och Finland i Köpenhamn.

Storstjärnan Christian Eriksen föll handlöst till marken – till synes handlöst – och så fort lagkamrater kom fram syntes det direkt att något allvarligt inträffade.

Kamerorna låg länge på och zoomade in dansken i gräset. På sociala medier har det vält in global kritik mot att produktionen inte slutade filma honom.

Samma för alla länder

Nu förklarar TV4:s pressansvarige Ludvig Ternstedt varför.

– Det är en internationell feed och vi styr inte bildproduktionen under matcherna. Det gör arrangören och det är samma matchbilder för alla länder som sänder. Vi bröt dock matchfeeden så fort vi såg att det började visas närbilder på händelsen och visade istället en övergripande arenabild.

Matchen avbröts – sändningen lika så.

– Vi tyckte de var bättre än att sitta i en studio och spekulera i något vi i det läget inte hade tillräcklig med information om.

Den nya informationen blev att matchen återupptogs klockan 20:30.

BBC pudlar efter ilskan i England

Engelska BBC Sport har också fått utstå massiv kritik på sociala medier. I sändningen som kablades ut på kanalen syntes utöver Eriksen även hans gråtande fru på läktaren.

”Den som är ansvarig för att upprepade gånger zooma in på Eriksen, hans fru, de andra spelarna och fansen måste få sparken. Att prioritera att fånga reaktionerna i en sådan situation är verkligen jävligt sjuk”, skriver en upprörd användare.

Kort inpå att kanalen återupptog sin sändning gick programledare Gary Lineker ut på Twitter och bad om ursäkt. Även om BBC, likt TV4, inte rattade kamerorna och bilderna som fångades i linsen.

”Jag förstår att en del av er blivit upprörda över några av de bilder som visats (det är vi också). Naturligtvis var dessa värdbilder och utom vår kontroll. De borde ha stannat på en annan del av stadion. Vi ber om ursäkt”, skriver Lineker.

Finland vann matchen med 1–0.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelarePublisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.