Räddas av att märket inte finns i Norge

Detaljen som friar Johaug från ansvar för varningen

1 av 2 | Foto: TT
SPORTBLADET

Den stora dopningsvarningen på asken med läppsalvan Trofodermin, som fick Therese Johaug fälld för dopning, blev en stor snackis innan skidstjärnans dom.

Norska skidförbundet ser dock förmildrande omständigheter i att märkningen inte finns i Norge.

”Situationen är annorlunda än om en sådan märkning hade varit otvetydig för Johaug”, skriver kommittén.

Therese Johaug testades positivt för dopning vid ett prov den 16 september förra året. Enligt skidstjärnan själv, en förklaring som norska skidförbundet anser trovärdig, så fick 28-åringen i sig den förbjudna substansen clostebol vid behandlingen av ett munsår.

”Kan inte minnas det”

Samtidigt var det många som undrade hur Therese Johaug och landslagsläkaren Fredrik Bendiksen kunde missa den stora dopningsvarningen på asken till läppsalvan Trofodermin, som Bendiksen köpte till Johaug i italienska Livigno.

– Jag kan inte minnas att jag såg en sådan trafikskylt på förpackningen jag fick utlämnad. Jag kan inte minnas att det stod vare sig utanpå förpackningen eller på själva tuben, sa läkaren när Johaugs positiva dopningsprov blev känt.

I sin dom anser dock norska skidförbundets Domsutvalget, kommittén som dömer i dopningsfrågor, att det finns förmildrande omständigheter med märkningen.

”Är typisk för Italien”

”Asken var märkt med en röd dopningsvarning på ena sidan. Men Johaug hade enligt Domsutvalgets bedömning ingen nämnvärd grund till att leta efter en sådan eller liknade märkning/varning på produkten. Det är bevisat att en sådan märkning är ’typisk för Italien’ och fram till då okänd för norska utövare och ledare. Situationen är därför annorlunda än om en sådan märkning hade varit otvetydig för Johaug. I så fall hade det varit naturligt att undersöka asken närmare, utöver att fråga läkaren”, skriver Domsutvalget i sin dom.

I sin dom sänkte Domsutvalget också Antidopning Norges rekommenderade straff på 14 månaders avstängning till 13 månader.