Northugs kompis: Han är chanslös

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Northug.
Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
Northug.

Petter Northug följer inte med på landslagets höghöjdsläger inför VM.

Nu har till och med en av de bästa kompisarna gett upp hoppet.

– På längre distanser är hans chanslös, säger Emil Iversen till Dagbladet.

Foto: Jeff McIntosh / AP TT NYHETSBYR N
Iversen.

Något är galet med Petter Northug. Norrmannen med två OS-guld och tretton VM-guld har i vinter mest verkar trött och obrydd.

I de just avslutade norska mästerskapen var han ett helt upplopp från resten i sprintfinalen. I skiathlon var han tre minuter för långsam och i stafetten kom hans Strindheim IL elva.

31-åringen åker till VM i Lahtis, som börjar 22 februari, med individuella guld i sprint och femmil att försvara. För att komma i något som ens liknar medaljform tar han till ett drastiskt grepp.

”Tillräcklig fart och kvalitet...”

Medan resten av gruppen drar till Italien för höghöjdsläger och formtoppning stannar Northug i sina hemtrakter i Trøndelag.

– Orsaken till att Petter nu förbereder sig i låglandet kontra höjden är maximal återhämtning, säger landslagstränaren Tor Arne Hetland i ett pressmeddelande.

Men räcker ett par dagar hemma för att pånyttfödas? Går det att konkurrera med eliten utan att ha ett höjdläger i ryggen?

Emil Iversen verkar inte tro det. I somras sa han och Petter att de önskade gå VM:s lagsprint tillsammans. Men nu vill Iversen hellre ha med sig 20-årige Johannes Hösflot Kläbo.

– Petter har mycket erfarenhet och vet hur han avgör lopp om han är i form. Men just nu är han inte det. Då är Kläbo ett säkrare kort, säger Iversen till norska Dagbladet.

Hoppas på mirakelgudarna

25–åringen är nära vän med Northug men dömer ut hans chanser på VM:s längre sträckor.

– Ja, det är sprinten han måste satsa på i Lahtis. Där han han vara en medaljkandidat. På längre distanser är han chanslös.

Petter Northug medger att han inte har oddsen på sin sida i jakten på karriärens fjortonde VM-guld.

– Vi måste ha lite is i magen och samtidigt få träna bra. Då kan allt hända i Lahtis, säger Northug till VG, som frågar om han tror på mirakel.

– Jag började göra det efter Falun (fyra VM-guld 2015, reds anm), så vi får hoppas att mirakelgudarna är med mig i det här mästerskapet också, för det behöver jag.

Publicerad: