Leo Borg

Leo Borg utslagen ur ”VM”

Av: 

Johanna Frändén

SPORTBLADET

PARIS. Efter första omgången i den franska ungdomsturneringen Les Petits As gick Leo Borg från att ha en världskänd pappa till att själv bli föremål för världspressen.

I dagens match blev uppståndelsen kring den 13-årige talangen tung att bära.

– Jag tror allt som hänt de senaste dagarna bara blev för mycket i dag, säger tränaren Rickard Billing till Sportbladet.

Leo Borg.

Som Sportbladet berättade tidigare i veckan flockades fotografer och journalister kring Borg den yngre när han gick in i turneringen i franska Tarbes i måndags. I den andra omgången, där Leo Borg ställdes mot ryske Konstantin Zhzhenov, blev uppståndelsen för mycket.

– Klart vi är besvikna med dagens match. Leo kan absolut vinna den här matchen, men jag tror allt som hänt de senaste dagarna bara blev för mycket i dag framför fullsatta läktare, säger tränaren Rickard Billing till Sportbladet.

”Lärt oss massor”

Trots förlust i två raka set är team Borg/Billing nöjda med tävlingen i Frankrike – och lärdomarna de tar med sig.

– Det har varit fantastiska dagar och vi har lärt oss massor! Leo är oerhört glad att få vara med här i Tarbes och fick dessutom äran att vinna en match och spela samtliga tre fighter på centercourten inför stor publik. Han tycker att det har varit hur häftigt som helst, vi är bara ledsna att det låste sig när han egentligen har kapacitet för avancemang, säger Billing.

Turneringen i Tarbes samlar många av världens främsta juniorer, och kan stoltsera med namn som Rafael Nadal som slutsegrare. Men det är tveksamt om någon spelare tidigare renderat samma intresse på förhand.

– Alla andra spelar med mindre press och uppståndelse än Leo, det är något han och vi vet om och får leva med. Men visst blev vi lite förvånade över vad namnet Borg innebar i ett riktigt tennisland som Frankrike.

Vill fortsätta ha roligt

Mer uppmärksamhet lär det dock bli frågan om senare i år, då Leo, som blir 14 i år, spelar sin far som ung i filmen Borg vs. McEnroe som har premiär i september.

Och kanske kan Borg den äldre, som själv slog igenom med dunder och brak som tonåring, hjälpa till att hantera uppståndelsen.

– Familjen, med Björn i spetsen, har säkert koll på sånt här med media, så vi är inte oroliga. Visst, vi kanske tänker till någon gång extra i tävlingsplaneringen med vilka städer och länder vi ska spela, men i tennis finns det ingenstans att gömma sig. Bara lära sig och anta utmaningen, säger Billing.

Fokus för nästa generation Borg blir att fortsätta ha roligt med sin idrott.

– Så länge han gör det är vi nöjda. Att namnet Borg kommer skapa förväntningar visar väl hur världen och dagens media fungerar, det är bara att acceptera. Vi har endast rimliga förväntningar på Leo och tycker han har utvecklats enormt bra och vi följer vår plan och tar ett steg i taget, säger Rickard Billing.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Leo Borg är Sveriges bästa 14-åring: ”Riktigt intressant”

ÄMNEN I ARTIKELN

Leo Borg

Björn Borg

Tennis

Rafael Nadal