Tuffa EM-regeln: ”Hade varit fruktansvärt”

Beskedet: borta i 14 dagar om man testar positivt

Coronafallen blir allt fler i lagen inför handbolls-EM.

Då kom det europeiska förbundet i dag med det tuffa beskedet att man måste vänta 14 dagar från positivt test tills man får spela i EM om man smittas före turneringen.

Det kan ge ödesdigra konsekvenser för lagen.

– Om man får man ett utbrott där nere kan man inte spela mer i EM, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Nästa torsdag inleds handbolls-EM i Slovakien och Ungern.

Nu haglar rapporterna in om coronafall från nationernas uppladdningar.

Sedan tidigare har Sverige, Danmark, Montenegro, Slovenien, Serbien och Frankrike officiellt drabbats av ett eller flera fall.

Under tisdagen PCR-testas samtliga EM-nationer under sina uppladdningar och i dag kom beskedet att Kroatien två största stjärnor, Domagoj Duvnjak och Luka Cindric, testat positivt.

”Kan ha varit satta under press av myndigheterna”

Samtidigt fick den svenska landslagsledningen besked från det europeiska förbundet (EHF) att det måste gå 14 dagar från positivt test tills man får spela i EM om man smittas innan turneringen börjar.

– Det är ju väldigt, väldigt länge. En väldigt sträng regel. Och det försvårar såklart för lagen i EM i den situation vi är i nu. Testar man positivt i dag är man borta från de tre första matcherna (hela det inledande gruppspelet). Det är bara ”kryssa fingrarna” och försöka vara så bra som möjligt på det vi kan påverka, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Det kan jämföras med de sju dagars karantän som gäller i Sverige.

– Det här betyder ju att om man får man ett utbrott där nere kan man inte spela mer i EM, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Hampus Wanne.
Hampus Wanne.

Han tvivlar på att EHF kommer att kunna hålla fast vid 14-dagarsregeln.

– Vi tror inte att det kommer att funka. Vi vet att många länder har problem. De 14 dagarna kan bli luriga att hålla för EHF. Men de kan ha varit satta under press av myndigheterna i Slovakien och Ungern. Jag vet inte, säger Boquist.

UPPDATERING ONSDAG: När turneringen väl börjat är det dock tio dagar som gäller från det positiva testet.

”Det hade varit fruktansvärt”

Spelarna är numera vana vid att spela handboll under ett ständigt smittohot och de svenska EM-spelarna som Sportbladet pratat med går inte runt och är oroliga för att bli smittade.

– Jag har levt med det i två år nu. I Tyskland har det varit 14 dagars karantän hela tiden. Jag har varit i den karantänen en gång och vill inte göra om det. Man kände att man höll på att bli lite galen efter tre dagar. Men då var jag ändå hemma i mitt hem. Det hade varit fruktansvärt att sitta i ett hotellrum i 14 dagar, säger Bundesligaproffset Hampus Wanne.

I det svenska laget testades målvakten Tobias Thulin positivt i måndags och är alltså inte aktuell förrän tidigast till Sveriges tredje match men mer troligt till en eventuell mellanrunda.

Karl Wallinius drabbades i mitten av förra veckan och hinner bli spelklar till EM-premiären. Han ska ansluta till truppen i morgon då de svenska reglerna såklart gäller för uppladdningen här hemma med träningar och träningsmatcherna på torsdag och lördag mot Nederländerna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.