Börje Salming drabbad av ALS

Berättar om sjukdomsbeskedet: ”Skakat om livet”

Börje Salming, 71, är sjuk.

Ishockeylegendaren har drabbats av nervsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj, säger ishockeylegendaren i ett uttalande till TT.

För ungefär ett halvår sedan märkte Börje Salming att något inte stod rätt till. Han började plötsligt känna sig ansträngd när han pratade och tvingades ta pauser för att återfå andan.

Nu står det klart att 71-åringen drabbats av nervsjukdomen ALS.

– Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt, säger Salming i ett uttalande till TT.

PLUS: Superlöftet: ”Har inte hänt sedan McDavid”


Börje Salming har drabbats av ALS.
Börje Salming har drabbats av ALS.

– Jag vet inte hur dagarna framöver kommer att bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel, men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet.

Drabbades av covid-19

Under 2020 drabbades hockeylegendaren av covid-19 och har i tidigare intervjuer berättat att han trodde han skulle dö.

Börje Salming spelade 16 säsonger i Toronto Maple Leafs, mellan 1973 och 1989. Han gjorde över 1 000 NHL-matcher och är invald i Hockey Hall of Fame.

– Under de senaste decennierna har vi lärt oss mycket mer om orsaken till ALS, och det har visat sig att ALS inte är en enskild sjukdom. I stället är ALS förmodligen en samling undergrupper som alla leder till samma symtombild, säger Salmings doktor Caroline Ingre i ett uttalande på Maple Leafs hemsida.


Vännernas stöd till Salming • Lidström: ”Du är min idol”

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN