Inför ödesmatchen: ”Största vägvisaren på många år för Sverige”

Både prestationerna och resultaten har backat under ett år.

Var står handbollsherrarna?

För Martin Frändesjö är matchen mot Ryssland en avgörande vägvisare.

– Detta är en dunderviktig match för framtiden för Solberg och laget, säger experten.

Sverige gjorde lika sensationell som omedelbar succé med ett nytt lag och en ny förbundskapten i VM för ett år sedan när man gick till final och tog handbollsvärlden med storm med sin frejdiga handboll.

Man följde upp det med ett starkt OS-kval och gick in i OS som en medaljkandidat och ett på pappret ännu bättre lag än i VM då Niclas Ekberg var tillbaka.

Men spelet hackade och man tog sig vidare från gruppen utan att imponera. I kvartsfinalen mot Spanien spelade man sina bästa 45 minuter i OS men åkte ändå ur.

Kritiken växer mot Solberg

Årets EM, dit Sverige gick in som en ännu större medaljkandidat än i OS, följer trenden så här långt: prestationerna övertygar inte och Sverige var ett mål från att åka ur en inte alltför tuff grupp. Samtidigt luftas det allt mer kritik mot förbundskapten Solberg: spelet verkar sönderläst av motståndarna, det ropas efter ratade Andreas Nilsson på linjen (och kanske också Simon Jeppsson på vänsternio), den omtalade bredden ifrågasätts, Solberg är för principfast och har svårt att medge bristerna i spelet...

Nu går man in i mellanrundan med match mot Ryssland i kväll.

Viaplays expert Martin Frändesjö hymlar inte om att matchen är ödesmättad.

– Det här kan bli den största vägvisaren på många år för Sverige, säger han.

Han utvecklar:

– Ska man bevisa att man är så bra som man var för ett år sedan och ska man kunna hålla kvar vid alla sina principer och det man byggt upp? Det är oerhört viktigt för Glenn och de som är med i laget att visa att OS bara var ett gupp på vägen. För framtiden tror jag detta är dunderviktigt för dem; att det går åt rätt håll, även om det inte gjort det så här långt i EM.

Glenn Solberg.
Glenn Solberg.

Kan vända på 24 timmar

Förlust och Sverige är på väg ur EM. Då ska det oerhört mycket till för att man ska kunna kravla sig till en semifinal.

Men seger mot Ryssland och sedan vinst mot Polen, som ser ut som det kanske svagaste laget i mellanrundan, ett dygn senare och vändningen kan vara ett faktum på bara 24 timmar.

– Då är man absolut med. Men vinner man inte mot Ryssland...då lutar det åt en riktigt svag insats i EM, säger Frändesjö.

Viasats expert Martin Frändesjö.
Viasats expert Martin Frändesjö.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.