Mixedstafett kan ersätta traditionell stafett i mästerskap

Publicerad 2022-03-13

FALUN. Vissa åkare tycker mixedstafetten är något för framtida mästerskap.

Något som faktiskt kan bli verklighet – på de traditionella herr/damstafetternas bekostnad.

– Jag tycker inte man ska ta bort något annat till förmån för det här, säger Jens Burman.

Det svenska förstalaget slutade på en fjärde plats i den nya mixedstafetten som avslutade världscupshelgen i Falun.

Och även om det inte blev pallplats så var det överlag en positiv känsla hos de svenska åkarna efter att ha fått testa på mixed för första gången.

– Jag tycker det var skitkul. Det är dessutom många nationer som kan vara med och slåss om det. Och det blir en tyngre seger att ta om man gör det. Det är inte bara Sverige damer utan blir Sverige som Sverige. Hela. Det är ett kul koncept, säger Frida Karlsson.

Om Karlsson får välja så ska det dock bli mer än en kul grej framöver. På frågan om man borde få in mixedstafett på mästerskap så är svaret tydligt.

– Jag tycker det. Vi kan slopa en av stafetterna så kör vi in det här i stället. Jag vill ju säga att teamsprint ska bort, men det är ju för att jag aldrig kommer få åka den, haha.

Svenska damerna tog brons i stafetten under OS.
Svenska damerna tog brons i stafetten under OS.

Norska uppgifter: Stafetterna kan strykas

Och så kan det bli.

– Det har varit signaler från IOK och FIS om det. De vill ha in nya grenar, och då måste något bort. Ett förslag är att stafetten försvinner och ersätts av mixed. Jag har sett förslaget i skriftlig form. Men det är inte bestämt, säger norska lagledaren Ole Morten Iversen till norska Dagbladet.

Svenska lagledaren Anders Byström vill i alla fall inte att de traditionella stafetterna ska behöva stryka på foten.

– En mixedstafett kanske genererar fler lag. Men en vanlig stafett är ju en klassisk gren så det vill jag inte ska tas bort. Då får vi hellre jobba för fler grenar.

”Vi måste hitta en plats för detta”

Fler grenar är dock inte aktuellt enligt FIS-basen Pierre Mignerey.

– Det är tydligt att vi inte kommer kunna addera fler grenar utan att ta bort något. Speciellt i OS men sannolikt också i ett VM, säger tävlingschefen, som klargör att det varken tagits några beslut eller inletts någon process i frågan.

– Dagens test var viktigt. Men det är svårt än att veta exakt var vi vill. Men vi måste hitta en plats för detta event. För det tycker jag vi måste, då det är väldigt viktigt att ha någon form av mixedtävlingar i framtiden. Men om det ska vara med i mästerskap eller bara i världscupen är för tidigt att säga.

Burman ”Behöver inte förändra”

Jens Burman vill inte ta bort redan existerande grenar, om det så är traditionella stafetter eller en skiathlon (som även det har varit en gren som uppgetts ligga i farozon).

– Jag tycker inte man ska ta bort något annat till förmån för det här, säger Burman.

– Man behöver inte förändra hela tiden heller. Liksom. Fotboll är fotboll och hockey är hockey. Man håller inte på och experimenterar där. Men jag tycker att det är kul att lägga in något så länge det inte krockar med annat. Men det får inte bli så att det tar bort något av det klassiska.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.