Stadens största

PRESENTERAS AV

Hallå där...

...Sportbladets krönikör Erik Niva, som tillsammans med Linn Nordström ska ut på en resa i landet för att reda ut vem som är tidernas allra största i respektive allsvensk klubb.

Hur föddes den här idén?

– Den föddes väl ur en längtan att kunna ge sig ut på de allsvenska vägarna igen. Nu har det varit stängt, slutet, tomt och tyst så länge – så vi har gått med ett sug att resa omkring, träffa folk och gå på match och uppleva läktare igen. Och nu är vi så väldigt nära den punkten då det verkligen går att göra på riktigt, då kände vi väl att det är lika bra att tjuvstarta lite grann och ge oss ut på vägarna precis nu när den här dystra, mörka perioden är på väg att ta slut.

Allt börjar på ett flak där Råsunda en gång låg, är det just det där flaket ni ska kuska runt på i hela landet sen?

– Ett flak är helt centralt i ekvationen, ingen resa utan flak. Där har vi vårt högkvarter och vår mentala hemvist, sedan är tanken att vi ska ta oss runt i hela det allsvenska Sverige med tiden, men vi börjar med en vecka här och ser exakt hur långt vi kommer och vad vi hinner med.

Förväntningar ska man alltid ha, vad har du för förväntningar inför det här?

– Skyhöga så klart, det är en stor, vidsträckt och brokig fotbollsnation vi har, tanken är att vi någonstans ska sätta oss i kontakt med städerna som klubbarna hör hemma i, kvarteren som stjärnorna en gång har kommit ifrån. Vi vill inte bara befinna oss nära själva gräsplanen, utan vi vill vanka runt i stadens utkanter och i förorterna som en gång har givit oss fotboll, känna på hela spännvidden i den svenska fotbollsnationen.

Vad ser du mest fram emot med den här resan?

– Den här gången ska jag för första gången i mitt liv besöka fotbollsstadion i Mjällby, jag har faktiskt aldrig varit där tidigare. Och att komma till en arena, eller en idrottsplats, med svensk elitfotboll där jag inte har varit... det var många år sedan sist. Det ser jag fram emot allra mest.

Har ni redan nu spikat alla ni ska träffa?

– Hela konceptet är att vi ska utse respektive fotbollsstad allra största, det kan vara en spelare, en klubbprofil eller lite vad som helst. Men vi har inte riktigt satt den listan i sten, den är huggen i organiskt material, en pågående publicering, vi räknar väl med att vi kan debattera det längs vägen, det är aldrig för sent att ändra sig.

Vad kan tittarna förvänta sig?

– De som konsumerar det kan förvänta sig ett tvärsnitt, både geografiskt och historiskt, genom det allsvenska Sverige.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Japhet Tanganga.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.