Damlandslaget i fotboll

Rekordintresse för VM-kvalmatchen i Göteborg

Av: 

Anna Rydén

SPORTBLADET

Sverige är på väg mot nya rekordsiffror på Gamla Ullevi.

Till VM-kvalet mot Finland finns det bara 2 000 biljetter kvar.

– Det är helt magiskt att höra, säger Caroline Seger.

Sverige är obesegrade i VM-kvalet. När grannarna Finland gästar Gamla Ullevi väntar storpublik. Med två veckor kvar till avspark är 12 500 biljetter sålda.

– Det är helt magiskt att höra då publiken är vår viktigaste spelare utanför planen. Vi kommer göra allt vi kan på planen för att det ska bli en riktigt bra match, säger lagkapten Caroline Seger.

När Sverige mötte Tyskland i Stockholm 2019 var det 25 8882 åskådare på plats. På Gamla Ullevi, om man bortser från EM då det var sittplatser även på kortsidorna, så har publikrekordet stått sig sedan premiären 2009. Matchen mot Brasilien lockade 12 257 åskådare.

Supportergruppen växer

Det ökande publikintresset märktes även när ansökan för supporterbiljetter till sommarens EM stängde i veckan. Då kunde Svenska Fotbollförbundet konstatera att det kommit in tre gånger så många ansökningar som det gjorde inför VM 2019.

– Det är oerhört roligt att se utvecklingen i engagemanget kring damlandslaget. Våra supportergrupper växer och engagerar sig mer och mer, samtidigt som vi ser ett helt nytt köpbeteende där supportrar säkrar sina platser direkt vid biljettsläpp i stället för när det närmar sig den aktuella matchen, säger Christoffer Lund, ansvarig för supporterklubb och publikrekrytering på SvFF.

”Publiken betyder allt”

En av de svenska gruppspelsmatcherna i EM kommer att spelas på mästerskapets näst minsta arena: Leigh Sports Village som tar 8 000 åskådare. Det är alltså 4 500 färre än vad Sverige har sålt till den kommande VM-kvalmatchen mot Finland. Något som de svenska spelarna varit starkt kritiska mot.

– Publiken gör fotbollen. Det ger det där lilla extra. När man gör mål eller det händer någonting i matchen så blir det en helt annan stämning. Publiken betyder allting i fotbollen, säger Seger.

36-åringen missade den senaste landslagssamlingen och trots att hon bara spelat ett fåtal minuter med Rosengård i damallsvenskan sedan dess ger hon positiva besked.

– Det går framåt. Det är lite så här med en muskelskada att det tar lite tid och eftersom vi hade säkrat guldet så känner jag personligen att där finns ingen anledning att stressa eller komma i en situation där jag kanske inte kommer kunna vara med i det sista lägret för året. Jag försöker vara lite smartare och lite klokare så hoppas jag att jag gör rätt

Tuff match

Sverige har tagit full pott i VM-kvalet och inte släppt in något mål. Trots att de inte varit helt nöjda med effektiviteten framåt. Nu väntar Finland.

– Tufft. De ihop med Irland skulle jag väl säga är det tuffaste motståndet. Det såg vi nu här sist när de mötte Irland borta. Det krävdes rätt mycket för att få med sig de tre poängen, säger Seger och poängterar:

– Dessutom har de två stycken från svensk fotboll (Anna Signeul och Ann-Helen Grahm reds. anm.) som jag känner väl så de kan nog Sverige rätt bra. Det kommer bli en utmaning men det är såna här matcher man älskar.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets betyg på svenska spelarna i VM-kvalet

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

VM-kval i fotboll

Caroline Seger

Fotboll