Truls Möregårdh tog VM-silver i bordtennis

Svensken förlorade VM-finalen: ”Jag vann ett silver”

Världsettan Fan Zhendong, 24, blev för svår.

Truls Möregårdh, 19, tog VM-silver efter att ha förlorat med 0–4 i set i finalen.

– Jag förlorade inte ett guld, jag vann ett silver, säger svensken.

Några timmar efter att Mattias Falck och Kristian Karlsson vunnit Sveriges första VM-guld i dubbel på 30 år var det dags för Truls Möregårdh att spela final i Houston, Texas.

Den 19-årige succésvensken ställdes mot favorittippade världsettan Fan Zhendong i singelfinalen, natten mot tisdag svensk tid.

Väl där blev den 24-årige kinesen för svår, trots att Möregårdh tog ledningen i alla fyra set.

”Är nummer ett av en anledning”

Zhendong vann första set klart (11–6), men det andra blev betydligt jämnare (11–9). I tredje set ryckte Möregårdh åt sig en tidig ledning, men kinesen vände och vann med 11–7.

Svensken såg sedan ut att knipa fjärde set. Möregårdh ledde med 7–3 innan han förlorade sju raka bollar. Segersiffrorna i fjärde set skrevs till 11–8.

– Det känns bra, även om jag så klart är besviken. Men han spelade mycket bättre. Han är nummer ett av en anledning, säger Truls Möregårdh när han intervjuas efteråt.

Historisk bedrift

Truls Möregårdh har trots finalförlusten svarat för en historisk bedrift.

Inför VM var han rankad som nummer 77 i världen, vilket gör honom till den lägst rankade spelaren någonsin att nå VM-final. På vägen dit slog han ut sin idol, den åttafaldige Europamästaren Timo Boll, 40, i semifinalen.

– Jag ska åka hem och fira med min familj. Jag ska fira silvermedaljen, säger Möregårdh.

Jan-Ove Waldner, som tog det senaste svenska VM-guldet i herrsingel för 24 år sedan, agerade expertkommentator i SVT och hyllade 19-åringens prestation efteråt.

– Det är enormt stort. Hela turneringen är fantastisk. Ett guld och ett silver. Vi är tillbaka i toppen där vi ska vara, säger Waldner.

Truls Möregårdh tog silver i bordtennis-VM.
Truls Möregårdh tog silver i bordtennis-VM.
Fan Zhendong och Truls Möregårdh.
Fan Zhendong och Truls Möregårdh.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.