Sverige ändrar sig – blir ingen protest

LONDON/STOCKHOLM. Sverige menade att Fredrik Samuelsson drabbats av en felmätning i tiokampens kultävling, efter att ha sett bilder från TV4.

Men frågan är om Samuelsson verkligen blev felbedömd?

Se klippet nedan och bedöm själva!

– Domarna håller inte alls med så vi lämnar ingen officiell protest, säger ledaren Mikael Norman.

Fredrik Samuelsson, 22, har haft en trevande inledning på tiokampen som drog igång i London-VM i dag. Svensken ligger en bra bit efter sitt personliga rekord och har ingenting med toppstriden att göra.

I kula noterades Fredrik Samuelsson för 13.82 som bäst. Eller gjorde han det?

TV4 visade repriser på stöten där de hävdade att funktionären markerar minst en decimeter bakom nedslagshålet.

– Han mäter ett helt annat nedslag. På ett VM måste funktionärerna också vara av världsklass, säger TV4:s friidrottskommentator A Lennart Julin.

”Vill inte bli bestulen”

Jan Samuelsson, pappa och tränare till Fredrik Samuelsson, tyckte också att stöten såg längre ut än 13.82.

– Varje poäng är viktig i tiokamp och det är klart man inte vill bli bestulen. Jag ser att 14-meterstejpen fladdrar till, så man tror det ska vara runt 14, säger han till TV4.

Efter att ha sett TV4:s bilder beslutade sig det svenska landslaget för att kontakta domarna i tävlingen.

Men frågan är om Samuelssons stöt verkligen blev felbedömd? Tittar man noga på reprisen kan man tycka att kulan så fort den tar i marken glider framåt och sedan nuddar 14-meterstejpen, och att TV4 fryser bilden för sent.

Se klippet här nedan och bedöm själva.

”Eniga om att vi hade fel”

Efter ett möte med domarna i tävlingen har svenska laget bestämt sig för att inte lämna in en officiell protest.

– Jag var inne på ett möte med domarna, de tittade på filmen och hela domargruppen var eniga om att de hade rätt och jag hade fel. Och efter att ha sett ytterligare en film kan vi konstatera att det blir svårt att övertyga dem, säger Mikael Norman, ledare i svenska truppen och fortsätter:

– Så vi har, i samråd med Fredriks tränare Jan, beslutet att inte lämna in en protest. Har man hela domargruppen mot sig brukar det vara lönlöst.

Efter att ha brutit mångkampen gav Samuelsson själv sin syn på det som hände.

– Min känsla i stöten var att det var lite längre och hade jag gått för en bra summa eller placering hade vi krigat för varje poäng men nu kände jag att det inte var någon idé, säger han men tillägger:

– Men det är tråkigt. Rätt ska vara rätt. Det är som när man satt hemma och såg Ståhls diskuskval och man tyckte de tog fel på ganska många nedslagsmärken. Det är synd att det inte finns ett mer exakt mätsystem.

”Nonchalant mot de aktiva”

Eurosports Jonas Karlsson gick efter Daniel Ståhls VM-silver i diskus ut och kritiserade mätsystemet i friidrottens kastgrenar.

– Det är ovärdigt friidrotten, sa Karlsson då.

Efter den möjliga felmätningen av Samuelssons kulstöt twittrar Karlsson:

”Det är så dåligt. Så nonchalant mot de aktiva”, skriver han bland annat.

Det är så dåligt. Så nonchalant mot de aktiva. Så ovärdigt friidrotten (som ju gör anspråk på sådan exakthet) Ett skämt. Och det bara pågår
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.