”Uppleva andra saker än bara idrott”

Förbundskaptenerna med Sportbladet i Pride

SPORTBLADET

Sportbladet deltog för fjärde gången i rad i Stockholm Pride.

I år med bland annat förbundskaptensduon Janne Andersson (fotboll) och Rikard Grönborg (hockey).

– Det är viktigt att ta ställning, säger Andersson.

– Jag tog med hela familjen – det här är något jag tror på, fortsätter Grönborg.

Foto: Emil Wesolowski

Under lördagen arrangerades paraden under Stockholm Pride.

Sportbladet deltog med ett ekipage för fjärde gången i rad och fick i år sällskap av, bland annat, förbundskaptenen i både ishockey och fotboll, Rikard Grönborg respektive Janne Andersson.

– Jag tror på en inkluderande verksamhet, oavsett sexuell läggning. Jag har tagit med mig hela familjen för det här är något jag tror på. Oavsett vad man tycker om ska man behandlas på samma sätt, säger Rikard Grönborg.

– Jag fick möjlighet att vara med förra året och tyckte att det var en fantastisk möjlighet – därför ville jag gå med igen. Det är viktigt att ta ställning när man kan göra det, säger Janne Andersson.

”Förändras mycket just nu”

Och duon tycker se sig en attitydsförändring kring HBTQ-frågor i landslagen och i omklädningsrummen.

– Det ligger nog lite kvar i det här gamla, traditionella sättet att man ska vara manlig, men jag tycker verkligen att det förändras ganska mycket just nu. Spelare i dag visar betydligt mycket mer förståelse och respekt i dag. Det har nog att göra med att det man inte vet något om blir man rädd för. I dag vet vi mer, Sverige ligger nog i framkant här, även om vi har mycket att jobba på. Hockeymiljön är klassiskt så att man ska vara tuff, hård och ball. Men jag tror att man kan vara det även oavsett vem man gillar, säger Grönborg.

”Kan tänka mig annat än fotboll”

Janne Andersson öppnar även för att göra förändringar i landslaget på sikt.

Att Emil Forsberg, Victor Nilsson Lindelöf och John Guidetti får jobba med samhällsfrågor – i stället för att bara träna fotboll under en landslagssamling.

– Det har inte hänt ännu eftersom det varit så kort tid som jag varit förbundskapten. Det har varit minutschema, men i framtiden när vi haft mer tid med varandra kan jag tänka mig att lyfta blicken för att få uppleva andra saker än bara fotboll, säger Andersson.

"Jag vill vara en av dem som stöttar det öppna samhället" 01:37