Kan bli tidernas äldsta mästare

1 av 2 | Foto: Vincent Thian / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Under 20 års tid har han vunnit VM-lopp.

Men det räcker inte.

Valentino Rossi vill ha mer – mycket mer. Han vill ha en tionde VM-titel.

– Jag fortsätter så länge jag är en vinnare, säger han.

En av roadracingens största ikoner har hunnit bli 38 år. När han vann i Assen (Nederländerna) tidigare sommar blev han historisk – igen. Valentino Rossi är den förare som har vunnit VM-lopp under längst tid, han har vunnit lopp
i roadracingens alla VM-klasser under 20 år och 313 dagar.

–  Under alla de här åren har jag lärt mig att det är för just den känslan, känslan att vinna, som jag kör, säger han till motoGP.com.

–  Den känslan stannar i­nte bara fem eller sex t­immar, den stannar under hela dagen. Det känns som om du svävar i sjunde himlen, du är bara lycklig och känner dig helt fri.

”Extremt hög nivå”

Inför säsongens elfte deltävling är han VM-fyra
i motoGP, 22 poäng efter ­ledaren Marc Marquez. Det gör att han fortfarande har goda möjligheter att vinna sin tionde VM-titel, sin åttonde i den tyngsta klassen. Lyckas han med den bedriften slår han ännu ett rekord – och blir tidernas äldsta världsmästare i roadracingens kungaklass.

Inte sedan den första VM-säsongen 1949 har en förare som varit äldre än 37 år vunnit den VM-titeln.

–  Vi vet att nivån på förarna­ är extremt hög i år. Det är många som har en bra form och förare som man kanske inte hade tippat på kan också vinna lopp, säger Rossi.

–  Det brukar vara så att du efter sex eller sju lopp vet vem som är din största konkurrent och sedan försöker du köra mot honom och ställer in dig på det, men i år förändras det varje helg. Det är så många som är riktigt bra i år och därför måste du försöka vinna varje lopp.

I morgon kör han sitt 359:e GP-lopp, i 225 av dem har han stått på prispallen. Det betyder att han varje år har stått på prispallen minst en gång, och det under 22 s­äsonger i VM – och 18 av dem i den tyngsta klassen.

”Passar oss inte”

–  Det är viktigt att det är tätt mellan tävlingarna nu, framför allt efter ett sådant test som vi hade efter tävlingen i Brno. Vi testade många olika saker och under den senaste tävlings­helgen var vi snabba, oavsett vilka förhållanden det var på banan. Då fick vi en bättre förståelse för mc:n, säger Rossi som var snabbast av alla under det testet.

–  Nu kör vi i Österrike, det är en bana som inte passar oss speciellt bra, men jag hoppas och tror att vi kan k­öra hem ett bra resultat. Jag trivs på min mc, jag kan köra den som jag vill. Jag är nöjd och hoppas att jag kan vara med och kämpa om pall­platser i varje lopp framöver.

Och lyckas han med det – då kan han tänka sig att förlänga kontraktet med Yamaha och fortsätta även 2018.

Det år han fyller 39 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Formel 1

MotoGP

Motorsport