Kan bli tidernas äldsta mästare

1 av 2 | Foto: Vincent Thian / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Under 20 års tid har han vunnit VM-lopp.

Men det räcker inte.

Valentino Rossi vill ha mer – mycket mer. Han vill ha en tionde VM-titel.

– Jag fortsätter så länge jag är en vinnare, säger han.

En av roadracingens största ikoner har hunnit bli 38 år. När han vann i Assen (Nederländerna) tidigare sommar blev han historisk – igen. Valentino Rossi är den förare som har vunnit VM-lopp under längst tid, han har vunnit lopp
i roadracingens alla VM-klasser under 20 år och 313 dagar.

–  Under alla de här åren har jag lärt mig att det är för just den känslan, känslan att vinna, som jag kör, säger han till motoGP.com.

–  Den känslan stannar i­nte bara fem eller sex t­immar, den stannar under hela dagen. Det känns som om du svävar i sjunde himlen, du är bara lycklig och känner dig helt fri.

”Extremt hög nivå”

Inför säsongens elfte deltävling är han VM-fyra
i motoGP, 22 poäng efter ­ledaren Marc Marquez. Det gör att han fortfarande har goda möjligheter att vinna sin tionde VM-titel, sin åttonde i den tyngsta klassen. Lyckas han med den bedriften slår han ännu ett rekord – och blir tidernas äldsta världsmästare i roadracingens kungaklass.

Inte sedan den första VM-säsongen 1949 har en förare som varit äldre än 37 år vunnit den VM-titeln.

–  Vi vet att nivån på förarna­ är extremt hög i år. Det är många som har en bra form och förare som man kanske inte hade tippat på kan också vinna lopp, säger Rossi.

–  Det brukar vara så att du efter sex eller sju lopp vet vem som är din största konkurrent och sedan försöker du köra mot honom och ställer in dig på det, men i år förändras det varje helg. Det är så många som är riktigt bra i år och därför måste du försöka vinna varje lopp.

I morgon kör han sitt 359:e GP-lopp, i 225 av dem har han stått på prispallen. Det betyder att han varje år har stått på prispallen minst en gång, och det under 22 s­äsonger i VM – och 18 av dem i den tyngsta klassen.

”Passar oss inte”

–  Det är viktigt att det är tätt mellan tävlingarna nu, framför allt efter ett sådant test som vi hade efter tävlingen i Brno. Vi testade många olika saker och under den senaste tävlings­helgen var vi snabba, oavsett vilka förhållanden det var på banan. Då fick vi en bättre förståelse för mc:n, säger Rossi som var snabbast av alla under det testet.

–  Nu kör vi i Österrike, det är en bana som inte passar oss speciellt bra, men jag hoppas och tror att vi kan k­öra hem ett bra resultat. Jag trivs på min mc, jag kan köra den som jag vill. Jag är nöjd och hoppas att jag kan vara med och kämpa om pall­platser i varje lopp framöver.

Och lyckas han med det – då kan han tänka sig att förlänga kontraktet med Yamaha och fortsätta även 2018.

Det år han fyller 39 år.

FAKTA

Fem äldsta världsmästarna i roadracingens tyngsta klass

Leslie Graham 37 år och 340 dagar

 Den första världsmästaren är också den äldsta. Britten var 37 år och 340 dagar och han vann två av de sex deltävlingarna som avgjordes 1949. Men på den tiden räknades bara de tre bästa resultaten och dessutom fick en förare poäng för det snabbaste v­arvet. Fyra år senare, 1953, omkom han under mc-loppet Isle of Man.

Phil Read 35 år och 208 dagar

Britten vann en VM-titel i 125 cc, fyra i 250 cc och två i 500 cc. Han var världsmästare i kungaklassen 1973 och 1974, och när han vann sin sista titel var han 35 år och 208 dagar gammal. Det året vann han fyra av tio lopp. Året efter satsade han på att vinna ännu en titel, men slutade tvåa. 1976 startade han med sitt eget team, men mitt u­nder säsongen hoppade huvudsponsorn av och Read avslutade sin karriär.

Mick Doohan33 år och 122 dagar

  Australiensaren är en av bara tre förare som ­lyckats vinna fem VM-titlar i rad i den tyngsta ­klassen. När han vann den sista titeln 1998 var han 33 år och 122 dagar gammal. Det året dominerade han sporten, vann 8 av 14 lopp och VM-tvåan Max ­Biaggi var till slut 52 poäng efter honom.

Giacomo Agostini33 år och 70 dagar

 Ingen har vunnit fler VM-titlar än italienaren. T­otalt vann han 15 VM-titlar och 122 lopp i tre olika klasser. Han vann VM-titeln i 500 cc sju år i rad m­ellan 1966 och 1972. När han vann sin åttonde och sista VM-titel 1975 var han 33 år och 70 dagar gammal. Han körde ytterligare två säsonger men vann inga fler lopp. 

Geoff Duke32 år och 137 dagar

  När britten vann sin tredje VM-titel i 500 cc 1954 var han den förste mästaren som försvarade titeln, och han vann sin femte titel när han var 32 år och 137 dagar. Det var 1955. Totalt vann han fyra VM-titlar i 500 cc och två titlar i 350 cc. Han körde VM till och med 1959. 2015 avled han, då var han 92 år gammal. Han bodde då på I­sle of Man och hyllades med en sista resa på den klassiska banan.