SM-veckan sommar 2017

Huddinge mästare i snabb cricket

Av: 

Henrik Lundgren

SPORTBLADET

BORÅS. Invandring och en ny spelvariant har gjort cricket till en av de snabbast växande sporterna i Sverige.
Men publikmässigt saknas det en del, när Huddinge blev svenska mästare var det fler utövare än åskådare på plats.
– Men det här är publikrekord för oss, säger Anwar Sulemanji, 66, i Göteborgs Cricket Club.

Glöm femdagarsmatcher och tepauser, när det spelas cricket i Sverige handlar det om Cricket T20 och tre timmars match. I år gör sporten debut på SM-veckan, och växer så det knakar.
– När jag började spela för tio år sedan hade vi svårt att få ihop elva spelare till ett lag. Nu har vi 53 spelare, två lag plus både pojk- och flicklag, säger Kabir Zuwak, 33, i segrande Huddinge Cricket Club.

En sport som växer

Antalet klubbar i Sverige har på fem år gått från 14 till över 60 och i allt fler städer och orter finns det nu möjlighet att spela. I Göteborg har det på fyra år gått från ett lag till fem olika klubbar.

– Bland annat beror det på att det har kommit många flyktingar från Afghanistan till Sverige, och i Göteborg finns det också många arbetare och studenter från Indien och Pakistan, alla tre länder där cricket är en stor sport, förklarar Anwar Sulemanji, före detta spelare och lagledare och numera mentor för Göteborgs CC.

Snabbare variant

I traditionell cricket kan dagarna pågå i fem-sex dagar, avbrytas för te och regn och har regler som inte är något man lär sig på en förmiddag. I cricket T20 är reglerna enklare och speltiden betydligt kortare. För den som har spelat brännboll blir reglerna snabbt förståeliga. Undvik lyrbollar och allt för korta slag.

- I Sverige kör vi bara den korta versionen. Hålla på i fem dagar, bryta för te, och sen kan det ändå sluta oavgjort.. Nä, den här korta spelversionen blir bara mer och mer populär över hela världen, säger Sulemanji.
Vad betyder det för cricket att vara med på SM-veckan?
– Det är det bästa som har hänt, det är jättebra med all exponering i tv och tidningar.

Nöjd med laget

Som innelag lyckades Göteborg bara få ihop 95 runs, mycket på grund av Kabir Zuwak som på kort tid kastade så bra att han brände ut fyra Göteborgsspelare. När Huddinge sen blev innelag hade man inga större problem att skrapa ihop de nödvändiga 96 poängen.

– Det funkade bra, även om jag blev lite besviken på mina lagkompisar när de missade fyra lätta lyror. Det hade kunnat bli åtta utbrända annars, det hade varit fantastiskt. Men nu blev det ju jättebra ändå, säger han och ler stort.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SM-veckan sommar 2017

Cricket

Huddinge

Göteborg