”Bland det bästa jag gjort sedan OS i Rio”

Foto: Christer Höglund/TT
SPORTBLADET

SOUTHPORT. Kniven mot strupen.

Då svarade Henrik Stenson för en sylvass runda.

– Det är nog en av mina bästa sedan OS förra sommaren, säger han.

Han var åtta slag bakom ledande Jordan Spieth inför lördagen – det som på golfspråk kallas ”moving day” – så det fanns inte särskilt mycket att fundera på för Henrik Stenson.

Ut och jaga birdies.

Något annat fanns inte på kartan.

”Hade bra fokus”

Hur det gick? Helt enligt plan.

Stenson rivstartade dagen med back-to-back birdies på ettan och tvåan och gick runt på 65 slag, fem under par.

– Jag är nöjd med rundan. Jag satte många puttar och hade bra fokus. Det kunde väl ha varit ett eller två slag bättre till och med, säger Stenson.

Han har famlat efter formen i snart ett år.

Nu tycker han sig ha hittat den.

– Det här var ett av mina bästa varv sedan OS förra sommaren, absolut. Jag har haft ett par vettiga varv i år, men om man ser till känslan och hur man slår bollen så var det här ett av mina bästa.

Stensons fina start på tredje rundan i The Open 02:00

Rekordet slaget

De yttre förhållandena gick knappast att klaga på. Strålande solsken och nästintill vindstilla gjorde att scorerna blev extremt låga. Så pass låga att ett historiskt rekord slogs.

Sydafrikanen Branden Grace, 29, gick nämligen runt på 62 slag vilket är den lägsta scoren någonsin i en majorrunda.

Det tidigare rekordet på 63 – som Henrik Stenson har varit med och delat efter sin sista runda på Royal Troon fjol – är borta.

– Grattis till honom (Branden Grace). Är det någon dag man ska slå rekordet så är det en dag som denna. Förr eller senare händer det. Men mitt är ju fortfarande delat bästa av en vinnare på sista rundan, så den har han inte plockat än i alla fall…

Spieth i ledning

Ett varv återstår och världstrean Jordan Spieth har halva handen på pokalen ”The Claret Jug”. Han gick också lördagens varv på 65 slag och leder nu tävlingen på totalt elva slag under par.

Tre före landsmannen Matt Kuchar, åtta före Henrik Stenson.

– Det är möjligt att det krävs något liknande som jag gjorde på sista varvet i fjol (63 slag). Det kanske inte ens räcker. Vi får se vad som händer. Jag kan inte göra mer än att spela så bra jag kan. Om jag har en möjlighet att nå hela vägen fram får framtiden utvisa. I så fall är det inte (lör)dagens runda som är problemet, säger Henrik Stenson.

ARTIKELN HANDLAR OM